Πού θα πάνε φέτος διακοπές οι Γερμανοί; Τι τους ανησυχεί περισσότερο και τι λένε για το Ταμείο Ανάκαμψης; Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να απαντήσει το νέο πολιτικό βαρόμετρο της δημόσιας τηλεόρασης.Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία ανησυχούν τους Γερμανούς περισσότερο από τις συνέπειες στην υγεία. Αυτό προκύπτει από το νέο πολιτικό βαρόμετρο της δημόσιας τηλεόρασης ZDF που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 61% των Γερμανών δηλώνουν ότι αυτό που τους ανησυχεί στην παρούσα φάση περισσότερο είναι οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού ενώ μόλις το 33% ανησυχεί για τις συνέπειες στο πεδίο της υγείας.

Οι περισσότεροι φαίνεται να είναι μάλιστα ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το άμεσο μέλλον. Το 71% των συμμετεχόντων και ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία εν γένει ενώ μόλις το 28% έχει αντίθετη άποψη. Την ίδια ώρα μόλις το 12% δηλώνουν ότι φοβούνται επιδείνωση της δικής τους προσωπικής οικονομικής κατάστασης ενώ το 86% εκτιμούν ότι η κατάστασή τους θα αλλάξει ελάχιστα ή καθόλου.

Πώς βλέπουν τα οικονομικά μέτρα

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ορθή τη στήριξη δισεκατομμυρίων που παρέχει η γερμανική κυβέρνηση σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία ενώ το 22% εκφράζεται υπέρ ακόμη μεγαλύτερης στήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη επιδότηση για την αγορά νέων αυτοκινήτων που συζητείται στη Γερμανία εδώ και εβδομάδες δεν βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες. Η πρόταση υποστηρίζεται μόλις από το 9% των ερωτηθέντων, το 28% τη στηρίζουν μόνον για την αγορά φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων ενώ το 61% την απορρίπτουν επί της αρχής.

Για τη χαλάρωση των μέτρων

Οι περισσότεροι και συγκεκριμένα το 56% συμφωνούν με τη δρομολογηθείσα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, το 32% θεωρεί τη χαλάρωση βεβιασμένη ενώ το 11% εκφράζεται υπέρ ακόμη ταχύτερης επιστροφής στην κανονικότητα.

Όσον αφορά τη δική τους, προσωπική κατάσταση και το ερώτημα κατά πόσον αισθάνονται εκτεθειμένοι στον ιό, η εικόνα δεν έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις περασμένες εβδομάδες. Το 44% πιστεύει ότι η υγεία τους κινδυνεύει από τον κορωνοϊό ενώ το 54% έχει αντίθετη άποψη.

Ως προς την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού πάντως οι περισσότεροι και συγκεκριμένα το 51% εκτιμούν ότι τα χειρότερα για τη Γερμανία δεν έχουν περάσει. Αντιθέτως το 42% πιστεύουν ότι η δυσκολότερη φάση για τη χώρα έχει παρέλθει.

Πού θα πάνε διακοπές οι Γερμανοί;

Οι περισσότεροι Γερμανοί πάντως εκφράζονται υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για τη Γερμανία. Συγκεκριμένα το 61% εκφράζεται υπέρ και το 34% κατά. Όσον αφορά τη μορφή αυτής της στήριξης όμως το 56% ζητά να διατίθενται τα χρήματα αποκλειστικά ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις.

Ως προς το καλοκαίρι πάντως η φετινή απόλυτη τάση φαίνεται να είναι η παραμονή εντός των συνόρων. Το 37% των Γερμανών δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν φέτος καν διακοπές, το 31% ότι θα προτιμήσει κάποιον προορισμό εντός Γερμανίας ενώ μόλις το 13% άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το 18% πάντως δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες μεταβολές. Με 39% η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU φαίνεται να εδραιώνει το μεγάλο της προβάδισμα έναντι των πολιτικών της αντιπάλων.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) λαμβάνουν 15%, οι εθνολαϊκιστές του AfD υποχωρούν στο 9% ενώ με 4% οι Φιλελεύθεροι (FDP) βρίσκονται κάτω από το εκλογικό όριο. Στο 8% βρίσκεται την ίδια ώρα η Αριστερά (Die Linke) ενώ οι Πράσινοι (Grüne) στο 19%.

Της λίστας των δημοφιλέστερων πολιτικών της Γερμανίας εξακολουθεί να ηγείται σταθερά η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενώ ακολουθούν ο χριστιανοκοινωνιστής βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Κώστας Συμεωνίδης (ZDF)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ