Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανεργίας με την θέσπιση «ειδικού μηνιαίου μισθού» ύψους 470 ευρώ περίπου, μέσω της απορρόφησης 400.000 και πλέον ανέργων σε θέσεις κοινωνικής εργασίας, προτείνουν στο Υπουργείο Εργασίας στελέχη της τρόϊκας.
Το σχέδιο κινείται, μάλιστα, στα πρότυπα αναλόγου προγράμματος μαζικής απασχόλησης ανέργων, που εφαρμόσθηκε με επιτυχία στην Λετονία.
Η πρόταση κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», στις πρόσφατες επαφές, που είχαν τα τεχνικά στελέχη της τρόϊκας με την Γενική Γραμματέα του ελληνικού Yπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση των δανειστών ως προς το σκέλος της μαζικής απορρόφησης ανέργων έως έναν βαθμό έρχεται να «παραβιάσει ανοιχτές πόρτες», καθώς ήδη έχει ανατεθεί από το Υπουργείο στον ΟΑΕΔ η κατάρτιση προγράμματος για 400.000 οικογένειες, που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.
Το ενδιαφέρον, όμως, που έρχεται μέσα από την πρόταση των τεχνικών κλιμακίων είναι, ότι προτάθηκε ο ειδικός μισθός πρόσληψης αυτών των ανέργων να μην έχει ασφαλιστικές κρατήσεις (θα έχει μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Δηλαδή να είναι 20% κάτω από τον νομοθετημένο βασικό μισθό των 586 ευρώ, με στόχο να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι -και κυρίως οι μακροχρόνια άνω των 12 μηνών- άνεργοι σε σίγουρες θέσεις απασχόλησης, όπως οι κοινωνικές δομές των δήμων, με πεντάμηνες συμβάσεις για κοινωνική και κοινωφελή εργασία.
Η επιλογή ενός τόσο θηριώδους προγράμματος προσιδιάζει στην θεωρία του «έσχατου εργοδότη», δηλαδή του κράτους, που μπορεί να απορροφήσει, λόγω των αναγκών που έχει σε υποστήριξη των κοινωνικών του υποδομών, έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανέργων για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Το 120% άγγιξε η αύξηση στις τιμές των καυσίμων κατά την τελευταία τριετία στην Ελλάδα.

Ρεκόρ αύξησης στις τιμές πώλησης των καυσίμων, πού άγγιξε το 120%, σημείωσε η Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα, όταν ο μέσος όρος αύξησης στην Ευρωζώνη στο ίδιο χρονικό διάστημα δεν ξεπέρασε το 57%.
Αυτά τα στοιχεία προέκυψαν κατά την απάντηση του αρμόδιου Κοινοτικού αξιωματούχου, μετά από σχετική ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή περί ακρίβειας και ολιγοπωλίων, που δρουν στη χώρα μας.
Οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρωζώνης οφείλονται, όπως ανέφερε ο αρμόδιος Κοινοτικός επίτροπος, στην αύξηση του ΦΠΑ και τα άλλα άμεσα και έμμεσα φορολογικά μέτρα, που επιβλήθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όπως στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ο επίτροπος ανέφερε επίσης στην απάντησή του, ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα στον ανταγωνισμό της ελληνικής αγοράς καυσίμων. Μάλιστα, τόνισε, ότι πρόκειται να ληφθούν μέτρα από την Κομισιόν σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πάταξη πιθανών παράνομων συμπράξεων μεταξύ επιχειρήσεων, που πλήττουν τον υγιή ανταγωνισμό.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ