Η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και τρεις δεκαετίες. Αιτία οι τιμές πετρελαϊκών και η επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ. Επιπτώσεις προβλέπονται και για τις συντάξεις.Πάνω από 57% αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, σχεδόν 27% της βενζίνης, γύρω στις 5% του φυσικού αερίου, 9% των λαχανικών, 4,6% των προϊόντων γαλακτοκομίας, 5,1% της επισκευής οχημάτων. Ο μέσος όρος αύξησης των τιμών στη Γερμανία κυμάνθηκε τον Αύγουστο στα 3,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού εδώ και 28 χρόνια.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), μια από τις αίτιες της αύξησης των τιμών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες είναι η επαναφορά των συντελεστών του ΦΠΑ στα κανονικά τους μεγέθη, οι οποίοι είχαν μειωθεί πέρυσι λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Ένας άλλος παράγοντας για την άνοδο των τιμών είναι οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα πετρελαϊκά προϊόντα, οι οποίες τον περασμένο χρόνο είχαν καταρρεύσει. Επιπλέον, το τέλος για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που καταβάλλουν από αρχές του χρόνου επιχειρήσεις έχει επιπτώσεις στις τιμές.

Οι γερμανικές συντάξεις

Οικονομολόγοι αναμένουν μια αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, ύψους ως και 5%. Στη συνέχεια όμως θα μειωθεί και θα πέσει το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου στο 2% υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές ενέργειας. Αναφορικά με τους συνταξιούχους, ειδήμονες θεωρούν ότι ή αύξηση των τιμών δεν θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Στη Γερμανία οι συντάξεις είναι συνδεδεμένες με τους μισθούς. Από τη στιγμή που συμφωνηθούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις υψηλότεροι μισθοί, θα αυξηθούν κατόπιν και οι συντάξεις.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ