Καφέ, μπιστρό, κινηματογράφοι, μουσεία, αίθουσες αθλητισμού ανοίγουν και πάλι στη Γαλλία μετά από πολύμηνη αναμονή. Το 30% του γαλλικού πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση.Είναι ημέρα μεγάλης ανακούφισης η σημερινή στη Γαλλία. Aνοίγουν τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, ύστερα από πολύμηνη αναμονή. Παρά τον σχετικά βροχερό καιρό στο Παρίσι οι πιο τολμηροί δεν δίστασαν ν’ απολαύσουν τον πρωινό καφέ στα τραπεζάκια έξω, σε όσα καφέ διαθέτουν υποτυπώδες σκέπαστρο.

Ανυπόμονοι οι Γάλλοι θέλουν να ξαναβρούν τους πρότερους ρυθμούς της ζωής τους. Πρώτη χαλάρωση, στην απαγόρευση της κυκλοφορίας: από τις 7 το απόγευμα μετατίθεται στις 9 το βράδυ. Έτσι οι εστιάτορες ελπίζουν να ξαναβρούν τους πελάτες για ένα δείπνο «γκουρμέ» χωρίς βιασύνη. Οι περιορισμοί βέβαια παραμένουν στο 50% του χώρου και 6 άτομα ανά τραπέζι.

Στα μεγάλα καταστήματα μάζεψαν τις απαγορευτικές ταινίες που απομόνωναν τα λεγόμενα «μη απαραίτητα προϊόντα», παραμένουν όμως οι περιορισμοί στις αποστάσεις: 8 τ.μ. ανά πελάτη, που γίνονται 4 τ.μ. στις 9 Ιουνίου, για να εξαλειφθούν στις 30 Ιουνίου.

Ανάσα για τον πολιτισμό

Και επιτέλους επανέρχεται η ζωή στο «αποξηραμένο» πολιτιστικό και αθλητικό πεδίο: Κλειστοί από τις 30 Οκτωβρίου οι κινηματογράφοι, ανοίγουν ξανά με χωρητικότητα 35%, το πολύ 800 θεατές και δύο κενές θέσεις μεταξύ κάθε θεατή ή κάθε παρέας. Τα μουσεία θα πρέπει να εξασφαλίσουν 8 τ.μ. ανά επισκέπτη, οι βιβλιοθήκες ανοίγουν με μια στις δύο θέσεις, ενώ τα υπαίθρια φεστιβάλ θα επιτρέπονται στο 35% του προβλεπόμενου χώρου.

Από σήμερα επιτρέπονται ακόμη οι συλλογικές αθλητικές δραστηριότητες -έως 10 άτομα χωρίς επαφή. Οι αίθουσες αθλητισμού και οι εσωτερικές πισίνες ανοίγουν χωρίς όρους αλλά μόνο για επαγγελματίες και άτομα με προτεραιότητα ειδικά τους ανήλικους μαθητές. Οι αθλητικοί αγώνες για ερασιτέχνες σε εξωτερικούς χώρους, όπως γήπεδα ή πισίνες, θα μπορούν να φιλοξενήσουν θεατές στο 35% των δυνατοτήτων και μάξιμουμ 1.000 άτομα.

Στον εμβολιασμό ικανού αριθμού πολιτών η Γαλλία έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για την έξοδο από την πανδημία.Mέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί 20.317.788 Γάλλοι με τουλάχιστον με μια δόση, ήτοι το 30,3% του πληθυσμού. Εντελώς εμβολιασμένοι με τις δύο δόσεις είναι 8.984.975 άτομα ήτοι το 13,4% του πληθυσμού, στοιχεία που κάνουν τη Γαλλία να αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ