Πρόταση ψηφίσματος για την ομιλία του Μίκη στη Θεσσαλονίκη, στις 27.01.2011.

Η όποια ονομασία των Σκοπίων προκύψει από τις διαπραγματεύσεις και περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του θα δημιουργήσει μόνιμη εστία έντασης στην περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη. Αυτό δείχνει η ασυμβίβαστη στάση των Σκοπίων στο όνομα, την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και άλλα Κράτη, για δικούς τους γεωστρατηγικούς λόγους.

Το όνομα είναι το όχημα των διεκδικήσεων όχι μόνον της ιστορίας και του πολιτισμού των Μακεδόνων, αλλά και εδαφικών κατά της χώρας μας

Ο μόνιμος στόχος τους είναι η «Μακεδονία του Αιγαίου» με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε συνεπώς, για τους ανωτέρω λόγους, ενάντια σε οποιανδήποτε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.

Ούτε Άνω, ούτε Νέα, ούτε Βόρεια Μακεδονία εξασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της ελληνικής Μακεδονίας. Ο λόγος είναι απλός: Είτε αναγνωριστούν οι Σκοπιανοί ως Μακεδόνες, ως κρατική οντότητα, είτε ως μακεδονικό έθνος, σφετεριζόμενοι την ιστορική και πολιτισμική παράδοση της Μακεδονίας, τότε ούτε ο γεωγραφικός προσδιορισμός, ούτε οι για όλες τις χρήσεις του, μας εξασφαλίζει από τις διεκδικήσεις τους, γιατί ένα κράτος που εμπεριέχει στην ονομασία του τον όρο Μακεδονία, έχει το δικαίωμα, σύμφωνα και με την θεωρία, ότι το κράτος δημιουργεί τα έθνη, να δημιουργήσει και μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα.

Οι Σκοπιανοί θα ισχυρίζονται ότι υπάρχει η λυτρωμένη Μακεδονία, Νέα, Βόρεια, δεν έχει σημασία και η αλύτρωτη (Κάτω, Παλιά, Νότια).

Πώς θα λέγονται οι Σκοπιανοί; Άνω Μακεδόνες; Είναι γελοίο και προκαλεί την νοημοσύνη μας, γιατί θα λέγονται απλώς Μακεδόνες και όχι Άνω ή Νέοι ή Βόρειοι Μακεδόνες.

Θα επιδιώξουν συνεπώς αλλαγή των συνόρων.

Αρνούμαστε σ’ αυτό το κράτος να φέρει το όνομα «Μακεδονία ή παράγωγό του». Πιστεύουμε ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα οδηγήσει σε πλήρη αποσταθεροποίηση και ανασφάλεια την περιοχή.

Κινδυνεύει άμεσα η Ειρήνη από μια τέτοια υπερεθνικιστική, προκλητική και επιθετική πολιτική των Σκοπίων, που διαρκώς παίρνει πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Μια τέτοια ενέργεια τους συνιστά δυναμίτη στα θεμέλια της ειρηνικής συνύπαρξης, της καλής γειτονίας κ.λπ., για τις οποίες αγωνιζόμαστε.

Και γι’ αυτό και μόνο το λόγο δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, γιατί μόνον η δική μας αναγνώριση θα νομιμοποιήσει την κλοπή από τους Σλάβους του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Μόνον με δική μας απόφαση θα συρρικνώσουμε τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε κανείς, άλλος από αυτούς που τους αναγνώρισαν, δεν το πέτυχαν.

Ας μην αυτοκτονήσουμε εθνικά με την υποχωρητικότητα που μας διακρίνει σε άλλα εθνικά θέματα. Εδώ δεν χωράει καμία υποχώρηση. Ας μείνουν οι Σλάβοι των Σκοπίων με το όνειρο τους και ας προσπαθήσουν να αποκτήσουν εθνικό αυτοσεβασμό για την Σλαβική ιστορία και πολιτισμό τους και ας αφήσουν τους Μακεδόνες ήσυχους. Δεν τους ανήκουν και δεν θα τους αποκτήσουν ποτέ.

Επιμέλεια: Δαμιανός Βασιλειάδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ