Γιάννης Δελόγλου

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου.

DUßLINGEN. Υπάρχουν ακόμα φωτεινά σημεία στον ορίζοντα, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν σε βάθος χρόνο και γονείς που βάζουν ψηλά τον πήχυ όταν πρόκειται για τη μόρφωση των παιδιών τους. Η απομόνωση δεν τους αφαιρεί θέληση και διεκδίκηση. Χειρισμοί που δείχνουν τόλμη και αποφασιστικότητα έχουν θετικά μόνο αποτελέσματα. Σε αυτά πίστεψαν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Dußlingen και άνοιξαν πανιά στο βάθος του πελάγους. Μιας θάλασσας που μέχρι τώρα κατάπιε πολλά μοντέλα εκπαίδευσης στα διάφορα Κρατίδια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και έπνιξε τις ελπίδες σε πολλές περιοχές, αλλά οι τολμηροί υπήρχαν και υπάρχουν. Μέσα από τολμηρά αδιέξοδα βρίσκουν τον τρόπο να απελευθερώσουν το ζητούμενό τους. Μπορεί να μην είναι εύκολο όταν μάλιστα ξεκινάς ένα μεγάλο τόλμημα ανατροπής ή συμπλήρωσης μέσα σε κόλπους που πολλές φορές έχουν αποτύχει υπηρεσιακοί παράγοντες. Ίσως αργεί να έλθει η αναγνώριση και η επιτυχία. Όταν όμως κάνεις την ανατροπή και δικαιώνονται οι αγώνες και οι αγωνίες βάζεις τον επόμενο στόχο, για να βελτιώσεις ό,τι κατέκτησες.

Στο Dußlingen θεωρούν ότι τους άνοιξε την πόρτα η Άνοιξη. Πέτυχαν τον στόχο τους να εφαρμόσουν ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης που μπορεί να γίνει λύση και για άλλες Ελληνικές παροικίες. Το διοικητικό Συμβούλιο που το απαρτίζουν οι: Δημήτριος Χερχελετζής πρόεδρος, Χρήστος Μερατζάκης αντιπρόεδρος, Κώστας Τζιαλίδης γραμματέας, Ανέστης Μυτιληναίος ταμίας και μέλη οι: Ηλίας Γκίρης, Νίκος Κοταϊδης και Γιώργος Τσάτσος μας άνοιξαν τα χαρτιά τους και τόνισαν για το μοντέλο τους.

  • Τι κρύβεται πίσω από το μοντέλο Dußlingen;

Η ένταξη του Ελληνικού μαθήματος στα γερμανικά σχολεία. Η θεμελίωση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στα γερμανικά σχολεία. Η προσπάθεια και η συμμετοχή των παιδιών στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας θα βαθμολογείται στο γερμανικό Ενδεικτικό. Η ένταξη της Ελληνικής ως ξένη γλώσσα (Fremdsprache).Το Ελληνικό μάθημα θα αποτελεί ποια μέρος του ωρολογιακού προγράμματος τού γερμανικού σχολείου. Η ανάπτυξη και εμβάθυνση σχέσεων Ελλήνων και Γερμανών (προώθηση της Ένταξης).

  • Ποια είναι τα υπέρ του νέου μοντέλου;

Το μάθημα θα πραγματοποιείται στις ίδιες τις αίθουσες. Τα παιδιά θα παραμένουν στο γνωστό και οικείο γι’ αυτά περιβάλλον. Θα υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου εξίσου για τα παιδιά μας όσο και για τους γονείς, και πολύτιμος χρόνος για εξωσχολικές δραστηριότητες.

  • Για ποιους λόγους οδηγηθήκατε σε αυτό το μοντέλο;

Γιατί το Ελληνικό κράτος δεν θα μας παρέχει πλέον την οικονομική ενίσχυση που απαιτείται. Η λειτουργία των Ελληνικών Τμημάτων θα πάψει πλέον να υφίσταται στη μορφή που γνωρίζουμε. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο πάρα πέντε … Πρέπει να λάβουμε μέτρα για την διατήρηση της Ελληνόγλωσσης Παιδείας στην περιοχή μας. Υποχρέωση δική μας ήταν και θα είναι να φροντίσουμε ώστε να συνεχίσει να δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά μας να γίνουν γνώστες του γραπτού και προφορικού λόγου της Μητρικής τους γλώσσας. Η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων εξαπλώνεται ραγδαία ! Άμεση συνέπεια θα είναι να μην υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των Ελληνικών Τμημάτων, λόγω έλλειψης χρόνου εκ μέρους των παιδιών.

  • Γιατί διαλέξατε το Dußlingen;

Το ολοήμερο σχολείο εφαρμόζεται από τη νέα σχολική χρονιά στο „Anne Frank Schule“. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε εξαρχής πιλοτικά το σχολικό μοντέλο, όπως εμείς το φανταζόμαστε. Οι γερμανικές αρχές προωθούν εξίσου τέτοιες προσπάθειες. (Η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με την ένταξη ενισχύει τη δυνατότητά μας να θέσουμε αιτήματα.) Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί μέσα από τα χέρια μας. Η πρότασή μας άλλωστε υποστηρίζεται πλήρως από την διευθύντρια του „Anne Frank Schule“ κυρία Wandel, την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, την Δημοτική Συμβούλου του Dußlingen κα. Μαρία Γιαλαμά, την Εκπαιδευτικό κα. Σοφία Κελίδου, του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων και την Συντονίστρια Δρ. Κωνσταντίνα Παλαιολόγου.

  • Ποια θα είναι η διαδικασία ένταξης;

Το μοντέλο ένταξης-εκπαίδευσης θα ξεκινήσει πιλοτικά με τις πρώτες δύο τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Προτείνουμε το μάθημα της Ελληνικής γλώσσας να παρακολουθείται την έκτη σχολική ώρα που μέχρι στιγμής δεν κατέχεται από άλλο σχολικό μάθημα. Αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά θα μας δοθεί η δυνατότητα της άμεσης συμμετοχής στη διαμόρφωση του ωρολογιακού προγράμματος του γερμανικό σχολείου. Εμείς καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας να υποστηρίξουν τόσο την δική μας όσο και κάθε προσπάθεια διατήρησης και διάδοσης της Ελληνικής Παιδείας στη Γερμανία.

Σε μία εποχή, λοιπόν, που σιωπούν όσοι θέλουν την γερμανοποίηση ή ενθαρρύνουν την σαλαμοποίηση των μοντέλων στην εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων στη Γερμανία, η φωνή των Ελλήνων του Dußlingen έρχεται ως προάγγελος μίας νέας εποχής και ταράζει τα μέχρι τώρα λιμνάζοντα νερά. Η ενδυνάμωση της, η στήριξη αυτής της φωνής, αν έχει συνέχεια, θα λύσουν αρκετά σχολειά τα προβλήματά τους και θα βρουν μέσα στην δική τους κοινωνία λύσεις που περίμεναν χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ