Σε έντονο ύφος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επικρίνει τον υπ. Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ για τους χειρισμούς του στο ελληνικό ζήτημα και για την πρότασή του να δώσει η Γερμανία «περισσότερα χρήματα» στον κοινοτικό προϋπολογισμό.Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στη δημόσια ραδιοφωνία (DLF) έγινε σε υψηλούς τόνους με τον δημοσιογράφο να διακόπτει πολλές φορές τον υπουργό και αντιστρόφως. Τελικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκε μπροστά στο εξής ερώτημα: «Μήπως αρχίσατε ήδη τον προεκλογικό αγώνα;» «Όχι, καθόλου», υποστηρίζει. «Αλλά έχω θυμώσει γιατί στην Ελλάδα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έστειλε στους Έλληνες ένα μήνυμα που δεν θα τους βοηθήσει, αλλά αντιθέτως θα τους δυσκολέψει να λάβουν τις σωστές αποφάσεις».

Οι περισσότεροι ανταποκριτές που κάλυψαν το ταξίδι Γκάμπριελ στην Ελλάδα μεταδίδουν μεν τη δήλωση του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών ότι η συζήτηση για το Grexit ανήκει στο παρελθόν, αλλά σημειώνουν την έλλειψη κάθε δημόσιας συζήτησης για το θέμα του ελληνικού χρέους. Οπότε ποιο ήταν το «λάθος μήνυμα» που κομίζει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προς την Αθήνα; Προφανώς ο χριστιανοδημοκράτης Σόιμπλε αναφέρεται σε άρθρο του Ζ. Γκάμπριελ για την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine την Τετάρτη που προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών υπόσχεται περισσότερα χρήματα από το Βερολίνο για την ευρωπαϊκή συνοχή, αλλά και για επενδύσεις στην παιδεία, την έρευνα και την ανάπτυξη. Προφανώς πρόκειται για μία εξαγγελία που, ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί πριν από το τέλος της σημερινής περιόδου αναφοράς των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (2014-2020).

«Δεν είναι θέμα χρημάτων»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στρέφει τη συζήτηση ειδικώς στην Ελλάδα: «Κατ΄αρχήν δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά σωστής αξιοποίησης των χρημάτων. Στην Ευρώπη δεν μας λείπουν ούτε τα χρήματα, ούτε, πολύ περισσότερο, τα χρέη. Το πρόβλημα είναι ότι τα κράτη-μέλη δεν κάνουν αυτά που πρέπει, κάποιοι βασίζονται υπερβολικά στους άλλους. Το λέει η Κομισιόν, το λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όλοι το λένε: Κάθε χώρα πρέπει να κανονίζει τα του οίκου της και να λύνει τα προβλήματά της. Δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς αυτό για άλλη χώρα, δεν μπορούμε να το αναλάβουμε οι Γερμανοί για τους Έλληνες, πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες».

Ο δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοφωνίας επιχειρεί να διακόψει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όμως δεν διακόπτεται: «Όχι, όχι, με συγχωρείτε, είναι ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα να λέει κανείς ότι είναι θέμα χρημάτων. Αυτό που χρειάζεται είναι η κάθε χώρα να κανονίσει τα του οίκου της, εμείς θα βοηθήσουμε. Έχουμε αναλάβει τεράστια ποσά για την Ελλάδα, αλλά το να μεταρρυθμιστεί η οικονομία για να γίνει ανταγωνιστική, το να διορθωθεί η δημόσια διοίκηση κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προδιαγραφές, αυτό είναι υπόθεση των Ελλήνων».

Το παράδειγμα της Γερμανίας

Ο δημοσιογράφος της γερμανικής ραδιοφωνίας επανέρχεται για να υπενθυμίσει τις δύσκολες εποχές για τη γερμανική οικονομία, όταν είχαν γίνει οδυνηρές μεταρρυθμίσεις, αλλά, για να γίνουν, είχε αυξηθεί προσωρινά και ο δανεισμός του γερμανικού Δημοσίου. «Γιατί λοιπόν να μην κάνουν και άλλες χώρες το ίδιο;» διερωτάται. Η απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δεν μας λείπουν τα χρέη, μεταρρυθμίσεις χρειάζονται. Εδώ γίνεται λάθος ιεράρχηση των προβλημάτων. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι εμείς οι Γερμανοί, οι ισχυροί, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους. (…) Αλλά οι αδύναμες χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια για να βελτιωθούν, δεν μπορεί να έχουμε ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Γι' αυτό λέω ότι ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έστειλε εντελώς λάθος μήνυμα. Αυτό δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα θα είναι να πιστέψουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα ότι δεν χρειάζεται να καταβάλουν την προσπάθεια που έχουν υποσχεθεί να καταβάλουν. Αυτός είναι ο κίνδυνος».

DLF, Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ