Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύει ότι η άνοδος των ακροδεξιών και εθνολαϊκιστικών δυνάμεων στην ΕΕ επιβάλλει μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της αρχή της ομοφωνίας. «Ομοφωνία σημαίνει ότι ο πιο αργός θα μπλοκάρει τα πάντα».Πλησιάζουν 100 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές κι αν πιστέψουμε το βαρόμετρο που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ακροδεξιά και εθνολαϊκιστικά κόμματα θα είναι οι μεγάλοι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης του επόμενου Μαΐου. Συγκεκριμένα η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας ENF θα καταλάβουν την τέταρτη θέση, αλλά και οι εθνολαϊκιστές Φιλελεύθεροι EEFD θα ενισχύσουν τη δύναμή τους.

«Ομοφωνία σημαίνει ότι ο πιο αργός θα μπλοκάρει τα πάντα»

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα διατηρήσει την πρώτη θέση στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά θα συρρικνωθεί. Από τις 217 έδρες αναμένεται να λάβει μόνο τις 183. Ίδια πτωτική τάση και για την Ομάδα Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών S&D. Από τις 186 έδρες θα συμπιεστεί στις 135 έδρες. Η δημοσκόπηση αντίθετα καταγράφει ανοδική τάση για τη Συμμαχία Ελεύθερων Δημοκρατών ALDE με 75 έδρες αντί των σημερινών 68. Από τέταρτη αναβαθμίζεται σε τρίτη σε δύναμη πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής. Τα δημοσκοπικά ευρήματα, που επιβεβαιώνουν τους φόβους, έχουν προκαλέσει συναγερμό στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Μιλώντας στο ραδιόφωνο RBB o Σόιμπλε έδωσε προτεραιότητα στην κατάργηση της αρχής της πλειοψηφίας για τη λήψη αποφάσεων.

«Ομοφωνία σημαίνει ότι ο πιο αργός θα μπορεί να μπλοκάρει τα πάντα, γι αυτό χρειαζόμαστε ένα σύστημα πλειοψηφικό, ακόμη κι αν πρόκειται για σύστημα ενισχυμένης πλειοψηφίας». Ο γερμανός πολιτικός, που διετέλεσε ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και της ΕΕ, αναφέρθηκε και στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Υποστήριξε ότι τμήματα της εθνικής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να μεταφερθούν σε ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Μόνο όταν αυτό επιτύχει, θα μπορεί η ΕΕ να καθιερώσει υπουργό Οικονομικών της ΕΕ», πρόσθεσε. «Όσο καιρό δεν υπάρχει, η ύπαρξη ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών δεν έχει νόημα, δεδομένου ότι δεν θα έχει αρμοδιότητες. Δεν θα υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός με έσοδα και έξοδα».

Καθοριστική η συμμετοχή στις κάλπες

Ο Σόιμπλε εξήρε επίσης τη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών. «Εάν η έκβαση τους οδηγήσει σε μια ισχυρή μειοψηφία ή ακόμη και πλειοψηφία ευρωσκεπτικιστών βουλευτών, που δεν στηρίζουν την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, αυτό θα ήταν κάτι σημαδιακό για την ΕΕ. Οι περισσότεροι Γερμανοί έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία αυτών των ευρωεκλογών. Το 70% θεωρεί ότι η ψήφος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κίνελ, εκπρόσωπος της Κομισιόν στη Γερμανία, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του βαρόμετρου. Την άνοιξη του 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 47%.

«Σε πολλά κράτη – μέλη ενισχύονται δυνάμεις που εστιάζουν σε λύσεις σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζουν ηχηρά την οργή τους για θέματα κοινωνικά και πολιτικά. Γι αυτό είναι σημαντική η προσέλευση στην κάλπη, η χρήση του δικαιώματος του εκλέγειν. Διότι δεν πρόκειται για μια ψηφοφορία υπέρ ή κατά της Ευρώπης, αλλά για το ποιο είναι το καλύτερο μοντέλο στα μάτια των ψηφοφόρων».

Spiegel/ Zeit Online, afp, dpa,

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ