Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι το Brexit θα έχει κόστος για τη Μ. Βρετανία, προαναγγέλλοντας σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις. Μεταρρύθμιση της ΕΕ ζητεί ο Μάρτιν Σουλτς.«Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι Βρετανοί», διεμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στις εφημερίδες του μιντιακού ομίλου Funke. Με αφορμή τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit, o Σόιμπλε προανήγγειλε σκληρή στάση απέναντι στη Μ. Βρετανία στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. «Η Μ. Βρετανία δεν επιτρέπεται να διαθέτει μετά την έξοδο προνόμια που δεν έχουν και άλλες χώρες», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός, καλώντας το Λονδίνο να ανταποκριθεί στις εκκρεμείς οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε παράλληλα το ενδεχόμενο να αυξηθεί η συνεισφορά της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά ταμεία μετά τη βρετανική αποχώρηση. «Τα χρήματα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πρέπει να επαρκούν, θα πρέπει να διατεθούν αποτελεσματικότερα», διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι τα ευρωπαϊκά οικονομικά μέσα θα πρέπει να δαπανώνται μόνο για έργα που θα ενισχύουν την Ευρώπη στο σύνολό της, ενώ σχολίασε ότι κάθε χώρα μέλος θα πρέπει να καλύπτει μόνη της δαπάνες από τις οποίες επωφελείται μόνο η ίδια.

«Οι 27 πρέπει να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ»

Μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ με αφορμή το Brexit ζητεί ο υποψήφιος καγκελάριος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, o Μάρτιν Σουλτς στηλίτευσε το γεγονός ότι -όπως είπε- οι ευρωπαίοι ηγέτες μέχρι στιγμής αρκούνται στο να αντιδρούν στις εξελίξεις, τονίζοντας ότι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πώς θα αντιμετωπιστεί η πρόθεση του Λονδίνου να μετατρέψει τη Μ. Βρετανία σε «φορολογικό παράδεισο».

Στην ΕΕ πρέπει να γίνουν περισσότερα «κατά της φοροδιαφυγής, του κοινωνικού ντάμπινγκ και της γραφειοκρατίας», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι «οι 27 που θα μείνουν θα πρέπει (…) να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ».

Dpa, DLF, Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ