Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, παρατηρούνται κινήσεις σύγκλισης Λονδίνου-Μπέλφαστ-Δουβλίνου, αναφορικά με το «τοξικό» backstop, δηλαδή την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία.Διήμερη, βαρύνουσας σημασίας επίσκεψη, πραγματοποιεί από την Τρίτη στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, η Τερέζα Μέι. Σε ομιλία της προς τους τοπικούς οικονομικούς παράγοντες, υπογράμμισε ότι στοχεύει να εξασφαλίσει νομικές δεσμεύσεις για την διάρκεια του backstop, της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία που θα περιέχονται ως υποσημείωση στη συμφωνία αποχώρησης, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί την οριστική απάληψή του. Πρόκειται για θέση που την φέρνει σε απ΄ ευθείας αντιπαράθεση με τους σκληρούς brexiteers.

Οι σύμβουλοι της πρωθυπουργού, γνωρίζουν ότι η ομάδα 30-40 τόριδων βουλευτών θα καταψηφίσουν οτιδήποτε δεν αποκλείει την ολοκληρωτική αφαίρεση του backstop από το κείμενο της συμφωνίας. Στόχος τους, ωστόσο, είναι η στοίχιση της πρωθυπουργού με την ομάδα των ρεαλιστών ευρωσκεπτικιστών.

Στις Βρυξέλλες την Πέμπτη η Τερέζα Μέι

Με την θέση της Τερέζα Μέι φαίνεται πως συγκλίνουν οι εταίροι της, Προτεστάντες Ενωτικοί του DUP καθώς και η κυβέρνηση του Δουβλίνου. Παρόμοια θέση, περί νομικών δεσμεύσεων ως προς την διάρκεια και μη ενεργοποίηση του backstop, εξέφρασε και ο Μάρτιν Σελμάιερ, ο ανώτατος αξιωμάτουχος της Ευρωπαικής Επιτροπής, που εκφράζει απόλυτα τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. Ταυτόχρονα, την Τρίτη, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε αναφορά σε “ψυχραιμία και ευελιξία” στη διαπραγμάτευση του Brexit.

Η επίσκεψη της κ. Μέι, στο Μπέλφαστ ολοκληρώθηκε με συναντηση της με την Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής των Προτεσταντών Ενωτικών του DUP και τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας. Την Πέμπτη, η βρετανίδα Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τους κυρίους Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και Ντόναλντ Τουσκ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ