Με τη σύλληψη του τούρκου, συνεργαζόμενου με τη γερμανική πρεσβεία στην Τουρκία, δικηγόρου έπεσαν στα χέρια των τουρκικών αρχών προσωπικά δεδομένα τούρκων υπηκόων κουρδικής καταγωγής που ζητούν άσυλο στη Γερμανία.Σε νέα δοκιμασία μπαίνουν οι ήδη τεταμένες σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία μετά τη σύλληψη δικηγόρου, ο οποίος συνεργάζεται με την γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα σε θέματα χορήγησης ασύλου. Η κατηγορία που αντιμετωπίζει για κατασκοπεία. Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου γράφουν ότι ο δικηγόρος έχει διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις». Η σύλληψη του Γιλμάζ Σ. έγινε ήδη στις 17 Σεπτέμβριου ευρισκόμενος καθοδόν προς τη γερμανική πρεσβεία. Από τότε οι γερμανικές διπλωματικές αρχές στην Τουρκία καταβάλουν προσπάθειες για να επιτύχουν την απελευθέρωσή του.

Φάκελοι με ευαίσθητα στοιχεία

Ποιες ακριβώς υπηρεσίες πρόσφερε ο συλληφθείς «συνεργαζόμενος» δικηγόρος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά; Η γερμανική πρεσβεία του έδινε εντολή να συλλέγει πληροφορίες για Τούρκους πολίτες στη Γερμανία, που έχουν υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου στη χώρα. Ο δικηγόρος αναζητούσε πληροφορίες στην τουρκική αστυνομία και την εισαγγελία, εάν εις βάρος αυτών των προσώπων τρέχει κάποια δικαστική διαμάχη ή εάν σε περίπτωση επιστροφής τους στην Τουρκία, κυρίως Κούρδων ακτιβιστών, απειλούνται με φυλάκιση. Στη συνέχεια μετέφερε αυτές τις πληροφορίες στην γερμανική πρεσβεία κι αυτή με τη σειρά της στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες BAMF. Εκπρόσωπος της BAMF επιβεβαίωσε ότι το Σεπτέμβριο του 2019 συνεργαζόμενος δικηγόρος με τη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα συνελήφθη και έχει προφυλακιστεί.

Ο φόβος της γερμανικής κυβέρνησης είναι τώρα ότι οι τουρκικές αρχές και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ΜΙΤ κατά τη σύλληψη του δικηγόρου έχουν στα χέρια τους αρχεία και ευαίσθητα ντοκουμέντα περίπου 50 τούρκων πολιτών, οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία, μεταξύ αυτών Κούρδων και οπαδών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016.

«Εξαιρετικά ευαίσθητη» υπόθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες του ερευνητικού δικτύπου αποτελούμενου από τη Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία WDR, Βορειογερμανική Ραδιοφωνία NDR και την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung οι τούρκοι πολίτες μπορεί να υποστούν πιέσεις ή ακόμη και απειλές από τις αρχές στην Τουρκία. Εκπρόσωπος της BAMF ανέφερε ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν προειδοποιηθεί ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες πιθανόν να κατέχουν λεπτομερείς πληροφορίες που τους αφορούν άμεσα μέσω της σύλληψης του δικηγόρου. Το ερευνητικό δίκτυο αναφέρει επίσης ότι εκτός από την κατάσχεση δεκάδων φακέλων που κρατούσε κατά τη διάρκεια της σύλληψης, η αστυνομία έκανε έρευνες και στο δικηγορικό του γραφείου και κατάσχεσε άλλους 280 τέτοιους φακέλους. Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν την υπόθεση «εξαιρετικά ευαίσθητη». Διότι, από τη μια η Γερμανία μπορεί να κατηγορηθεί ότι βοηθά ενεργά όσους ζητούν άσυλο στη Γερμανία, από την άλλη ότι ο δικηγόρος βοήθησε τους Τούρκους να διαφύγουν από τη χώρα τους και να καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης πολλών χρόνων. Ο γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα Μάρτιν Έρντμαν επιχείρησε πολλές φορές, χωρίς αποτέλεσμα, να δώσει στις τουρκικές αρχές να καταλάβουν ότι οι έρευνες για πολίτες που ζητούν άσυλο σε άλλη χώρα είναι υπόθεση ρουτίνας.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τη σύλληψη του Γιλμάζ Σ. ως «ακατανόητη» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του. Σε ερώτηση του Spiegel ο εκπρόσωπός του ανέφερε ότι ο «συνεργαζόμενος δικηγόρος προσέφερε τη διεθνώς συνηθισμένη, νόμιμη και αδιαμφισβήτητη κατά την άποψή μας υποστήριξη, που στην Ευρώπη αποτελεί συνήθη πρακτική».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ