Τη σύλληψη ενός 19χρονου Σύρου ισλαμιστή στο Σβερίν που φέρεται να σχεδίαζε πολύνεκρο τρομοκρατικό χτυπήμα ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας.Σε συντονισμένη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος συνελήφθη το πρωί στο Σβερίν της βόρειας Γερμανίας ένας 19χρονος Σύριος ισλαμιστής, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα. Ταυτόχρονα με την έφοδο της Αντιτρομοκρατικής σε τρία διαμερίσματα στο προάστιο Νόι Τσίπεντορφ του Σβερίν, στην οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκαν άλλες συλλήψεις, αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έρευνες και στο Αμβούργο στις 6 π.μ., δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο νεαρός Σύρος βρισκόταν εδώ και μήνες στο στόχαστρο των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες γνώριζαν ότι ο 19χρονος αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο να πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση στη Γερμανία με όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα και τραυματίες. Τους τελευταίους μήνες ο Σύρος ισλαμιστής άρχισε να προμηθεύεται χημικές ουσίες και εξαρτήματα για τον εκρηκτικό μηχανισμό. Άγνωστο είναι ωστόσο αν ο ύποπτος είχε επιλέξει ήδη στόχο και αν ήταν μέλος τρομοκρατικού πυρήνα.

12 άτομα σκοτώθηκαν πέρυσι σε επίθεση ισλαμιστή με νταλίκα στο Βερολίνο

Στο παρελθόν έχουν επανειλημμένα συλληφθεί στη Γερμανία ύποπτοι για σχεδιασμό τρομοκρατικού χτυπήματος με ισλαμιστικό υπόβαθρο. Μόλις την περασμένη Τετάρτη αστυνομικές δυνάμεις στο Βερολίνο συνέλαβαν έναν 40χρονο ύποπτο ισλαμιστή.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2016 σε επίθεση αυτοκτονίας 27χρονου Σύρου στη βαυαρική πόλη Άνσμπαχ τραυματίστηκαν 15 άτομα. Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς ο 24χρονος Τυνήσιος Άνις Άμρι πραγματοποίησε επίθεση με νταλίκα σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο δυτικό Βερολίνο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες. Λίγες μέρες αργότερα ο Τυνήσιος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά σε σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο Μιλάνο.

dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ