Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu

Χαριτωμένη-Δράμα. Το δικό τους αστέρι φωτίζει το δρόμο των ξενιτεμένων του Δημοτικού Διαμερίσματος Χαριτωμένης τού Δήμου Προσοτσάνης, που τους οδηγεί εδώ και 23 χρόνια όλους μαζί στον αύλειο χώρο του κλειστού πλέον σχολείου τους κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Εκεί διασταυρώνουν παλιές ιστορίες, παλιές συνήθειες, θυμούνται κάποιους με άλλο «κολλητό» όνομα, που είναι άγνωστο στη νέα γενιά και εμβολιάζουν μέσα από την αγάπη τους στην νεολαία ό,τι ποιο όμορφο και αξιόλογο δημιουργήθηκε σε χρόνια δύσκολα, φόβου, ανέχειας και φτώχειας λόγω πολεμικών συγκρούσεων αλλά αγνά και πατριωτικά.

Και όταν τα καραβάνια της μετανάστευσης τράβηξαν το δρόμο της Κεντρικής Ευρώπης, η Δυτική, τότε, Γερμανία φιλοξένησε τους περισσότερους, για να λύσει το εργατικό της πρόβλημα. Ένα πρόβλημα σωτήριο και για τους τότε εργάτες της, που μπήκαν εύκολα στο ρυθμό του βιομηχανοποιημένου εργάτη, από αγρότες που ήταν στην πατρίδα, και που έχυνε το πικρό του αποχωρισμού από τα ιερά χώματα του τόπου που άναψε τους προβολείς του πολιτισμού να φωτιστεί όλη η ανθρωπότητα. Δεν ήταν, όμως, μόνο η προσαρμογή αλλά η νοσταλγία γι’ αυτό που άφησαν πίσω τους, τους ένωνε και τους έκανε μια όμορφη οικογένεια και μέσα από αυτή την εστία έκφρασης της γενέτειράς τους.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα συγκρότησης ενός συλλόγου από κατοίκους-μέτοικους τής Χαριτωμένης στο κέντρο της Γερμανίας και μέσα από αυτόν το σύλλογο η προώθηση όλων των πολιτιστικών στοιχείων αυτής της όμορφης-χαριτωμένης γωνιάς, που βρίσκεται στις παρυφές του Μενοίκιου όρους, γεωγραφικά-διοικητικά στο νομό Δράμας, εκκλησιαστικά όμως στην Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών και Νευροκοπίου. Έτσι εδώ και 23 χρόνια ένα πολυσύνθετο μουσικό συγκρότημα ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους σε ένα ξέφρενο γλέντι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, τους ενώνει σε μια τεράστια αλυσίδα χορού, χάρις στις δραστηριότητες του συλλόγου μεταναστών Γερμανίας, με τη συνεργασία του συλλόγου Χαριτωμενιωτών Θεσσαλονίκης και των τοπικών παραγόντων.

Όπως μας είπε ο επί σειρά ετών πρώην πρόεδρος των Χαριτωμενιωτών Γερμανίας και τώρα Επίτιμος Πρόεδρος Αθανάσιος Παπαδόπουλος, που κατοικεί στην πόλη Backnang του νομού Rems-Murr, στη φετινή τους εκδήλωση επιφύλαξαν μια έκπληξη που συγκίνησε μικρούς και μεγάλους. Και ενώ δεν υπάρχει τώρα σχολείο φρόντισαν να φέρουν με κάθε μυστικότητα και να παρουσιάσουν μερικούς από τους δασκάλους που πέρασαν από το σχολείο τους. Μέσα σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα παρουσιάστηκαν καλοδιάθετοι και ευτυχείς οι δάσκαλοι: Πρόδρομος Καρυπίδης άλλοτε διευθυντής του σχολείου, Μελπομένη Μηδελίσου, Κατερίνα Κρυονερίτου και η νηπιαγωγός Ελπίδα, για να γίνουν δέκτες ευχών και θερμών χειροκροτημάτων για το αναπάντεχο αντάμωμα.

Φιλοξενούμενοι μέσα στο πολιτιστικό κέντρο τής Χαριτωμένης, που κάποτε λειτουργούσε το Νηπιαγωγείο, είδαμε μια άρτια επιμελημένη έκθεση φωτογραφίας, που ζωντανεύει μνήμες από το παρελθόν, που δείχνει την ταλαιπωρία, την ανέχεια αλλά και την ευτυχία της πρώτης προσφυγικής γενιάς και την πρόοδο της συνέχειας. Ζωντανή άλλωστε η εικόνα του χωριού σήμερα προβάλλει τη δική της ευημερία και την ευμάρεια των κατοίκων. Μέσα σε αυτό το πολιτιστικό κέντρο, όπου υπάρχει πλήρως επιπλωμένη κουζίνα –δωρεά του πρώην Αντιδημάρχου Αγγέλου Κότιου- και άνεση χώρου για τους επισκέπτες γίνονται οι κάθε είδους συναντήσεις. Όπως μας είπαν, τόσο ο επίτιμος πρόεδρος Αθανάσιος Παπαδόπουλος όσο και ο νυν πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο σύλλογος Γερμανίας ενίσχυσε οικονομικά αναξιοπαθούντες κατοίκους, χώρους διαμόρφωσης του πολιτιστικού κέντρου, διάπλασης του ορεινού όγκου, του ποδοσφαιρικού Συλλόγου ΑΡΗΣ Χαριτωμένης, Εξωκλησίου Αγίας Άννας, του ενοριακού Ναού του Αγίου Γεωργίου, στέγαστρα Στάσεων του ΚΤΕΛ, καθαριότητας νεκροταφείου, κατασκευής γηπέδου Μπάσκετ, επιδιόρθωσης γέφυρας, αγοράς πάγκων, βοηθητικού ποσού για το Ηρώον τής Κοινότητας, προσφοράς στην UNICEF, προσφοράς για ανέγερση παιδικού ογκολογικού νοσοκομείου ΕΛΠΙΔΑ.

Αυτή την μονοιασμένη και όμορφη οικογένεια, που ζει στον κτύπο και τους ρυθμούς της γενέτειράς τους, χαριτωμένη, διευθύνουν στη Γερμανία μετανάστες της δεύτερης και τρίτης γενιάς, που σημαίνει ότι η σκυτάλη αλλάζει χέρια μέσα από μια αναγεννημένη διάδοχη κατάσταση.

Στις φετινές εκδηλώσεις απηύθυναν χαιρετισμό, εκτός από τον επίτιμο πρόεδρο Αθανάσιο Παπαδόπουλο, ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ηρακλής Χαραλαμπίδης και ο δήμαρχος Προσοτσάνης Άγγελος Λύσελης.

Το διοικητικό συμβούλιο του Μεταναστευτικού Συλλόγου το αποτελούν οι:

Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος
Ιορδάνης Τάσκος, Αντιπρόεδρος
Βασιλική Παπαδοπούλου, Γραμματέας
Χαράλαμπος Ακούτας, Ταμίας
Βασίλειος Σεγγούλης, Μέλος
Ιάκωβος Μετεντζίδης, Μέλος
Σάββας Τσακιρίδης, Μέλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ