Την αταλάντευτη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, αναμένεται να επαναλάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες., οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την παραγωγή και παροχή πυρομαχικών.Όπως επισημαίνει στην επιστολή του με την ημερήσια διάταξη της διήμερης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στη σημερινή πρώτη μέρα, οι εργασίες θα αφιερωθούν σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία με τέσσερις προτεραιότητες.

Πρόκειται για τη λογοδοσία των Ρώσων υπευθύνων, τη χρήση των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και την συστοίχιση της παγκόσμιας κοινότητας πίσω από την βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη. Η τέταρτη προτεραιότητα είναι η επείγουσα κλιμάκωσης της παραγωγής και παράδοσης πυρομαχικών στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κ. Μισέλ στόχος είναι η ΕΕ να προμηθεύσει την Ουκρανία με 1 εκατομμύριο σφαίρες τους επόμενους 12 μήνες.

Συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες ζητά η Αθήνα

Αναφορικά με τα άλλα θέματα της συνόδου, οι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα αργά το απόγευμα την μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και την περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, ενώ στον τομέα της ενέργειας πρώτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο σε προσιτές τιμές για τον προσεχή χειμώνα.

Οι εργασίες της συνόδου θα συνεχιστούν αύριο με την συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωζώνης, όπου η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πρόεδρος του Εurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, θα ενημερώσουν για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει όπως είπε να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για τους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα να μην εξαντλείται σε επίπεδο υπουργών Oικονομικών. Στόχος της ελληνικής πρωτοβουλίας είναι διασφαλιστούν τα επόμενα χρόνια οι δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ