Η συμφωνία για το Brexit και οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις 2021-2027 είναι τα σημαντικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν πιέζει για συμφωνία στον κοινοτικό προϋπολογισμό πριν τις Ευρωεκλογές.Οι μεγάλες δυσκολίες που έχει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι να περάσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit από τη βουλή, αλλά και το λεγόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις την περίοδο 2021-2027, είναι τα δύο σημαντικά θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες της οποίες θα ξεκινήσουν το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με το Brexit αυτό που ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στην Τερέζα Μέι, στη συνάντηση που είχε μαζί της την Τρίτη, είναι ότι οι «27» δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 25 Νοεμβρίου.

Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι η παροχή γραπτών διευκρινήσεων ερμηνευτικού χαρακτήρα αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας και ειδικότερα στο θέμα της διατήρησης ανοικτών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, ζήτημα που δημιουργεί στην κ. Μέι πολλά προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός της.

Γιούνκερ: συμφωνία πριν από τις Ευρωεκλογές

Σήμερα το απόγευμα οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, ενώ αργά το βράδυ μετά το δείπνο θα εξετάσουν μόνοι τους τα αιτήματα της κ. Μέι και τις δυνατότητες ικανοποίησής τους.

Για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά και αυτό είναι ανησυχητικό και για την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί την παραπάνω περίοδο χρηματοδοτήσεις περίπου 35 δισ. ευρώ. Και δεν εξελίσσονται καλά γιατί οι διαφωνίες οδηγούν σε καθυστέρηση των αποφάσεων.

Ο κ. Γιούνκερ έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη να φτάσουν σε μια συμφωνία πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, ώστε η σημερινή Ευρωβουλή να προλάβει να την επικυρώσει. Ωστόσο στην επιστολή που έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει ότι σήμερα θα γίνει συζήτηση σε βάθος, αλλά ο στόχος είναι να ληφθούν οι αποφάσεις το φθινόπωρο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η ΕΕ να μην είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση ορισμένων κοινοτικών προγραμμάτων από τις αρχές του 2021.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ