Καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία για ένταξη στην ΕΕ και υπό προϋποθέσεις, που θα πρέπει προηγουμένως να εκπληρωθούν, στη Γεωργία, αναμένεται να δώσουν οι «27».Πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας πολύ μακράς διαδικασίας και μάλιστα αβέβαιης έκβασης, δεδομένου ότι τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία έχουν λάβει αυτό το καθεστώς από το δεκαετία του 1990 και ακόμη είναι εκτός ΕΕ.

Για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υπάρξει άλλη ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο και αφού προηγουμένως οι υποψήφιες χώρες εκπληρώσουν μια σειρά κριτήρια σε σχέση με το κράτος δικαίου, την οικονομία της αγοράς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα και την επιτάχυνση της ενταξιακής πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων,ωστόσο θεωρείται πολύ δύσκολο να καθοριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, εξαιτίας της διένεξης που έχει με τη Βουλγαρία λόγω εθνικών και γλωσσικών διαφορών. Αυτό παρασύρει και την Αλβανία γιατί η ενταξιακή της πορεία συνδέεται πολιτικά με εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνάντησαν σήμερα το πρωί τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο τραπέζι η τουρκική επιθετικότητα

Σε σχέση με την Τουρκία, αναμένεται ότι απόψε στο δείπνο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους εταίρους για την επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας, ενώ θα υπάρξει και σχετική αναφορά στα συμπεράσματα της συνόδου.Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ», επισημαίνει στη σχετική αναφορά.

Τα υπόλοιπα θέματα της συνόδου είναι η οικονομική συγκυρία και το πρόβλημα του πληθωρισμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ αύριο συνεδριάζουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι αναμένεται να χαιρετίσουν την υιοθέτηση του ευρώ από την Ουκρανία την 1η Ιανουαρίου 2023.

Νίκος Μπέλλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ