Στόχος της Συνόδου είναι η επίτευξη εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία και ο πλήρης σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Aρκετά κράτη-μέλη ωστόσο δεν συναινούν στο αίτημα της Κύπρου για κυρώσεις.Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταστήσουν σαφές απόψε στην Τουρκία ότι η αναθέρμανση των σχέσεων της με την ΕΕ προϋποθέτει την επίλυση όλων των ζητημάτων με την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν στο αίτημα της Λευκωσίας για επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας για τη συνέχιση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η συζήτηση για την Τουρκία θα είναι εφ΄όλης της ύλης, δηλαδή θα εξεταστεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα τουρκικά πλοία εξακολουθούν να βρίσκονται εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το αίτημα της Τουρκίας για αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ.

Το στίγμα της αποψινής συζήτησης το έδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες με τα θέματα της συνόδου. Όπως τονίζει στόχος μας είναι ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία και διασφάλιση του πλήρους σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποιεί την Άγκυρα ότι όλες οι επιλογές για την προάσπιση των νόμιμων συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών-μελών της είναι επί τάπητος δηλαδή και οι κυρώσεις.

Η Κύπρος εμμένει στη στάση της

Στην παρούσα φάση και ενόψει της έναρξης διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αρκετά κράτη-μέλη, αρνούνται να συναινέσουν στο αίτημα της Κύπρου για ενίσχυση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Άγκυρα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Λευκωσία από την πλευρά της υπενθυμίζει ότι τον Αύγουστο είχε ληφθεί από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ πολιτική απόφαση για ενίσχυση των κυρώσεων και συνεπώς πρέπει τώρα να υλοποιηθεί. Η διαμόρφωση της τελικής ευρωπαϊκής θέσης θα γίνει στη διάρκεια της αποψινής συζήτησης. Πριν από την έναρξη της συνόδου (15:00 ώρα Βρυξελλών), ο κ. Μισέλ θα έχει κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

Εκτός από την Τουρκία, που θα απασχολήσει όλο το δείπνο των ηγετών, στη διήμερη Σύνοδο, που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το μεσημέρι, θα συζητηθούν επίσης οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, η πανδημία του κορωνοϊου, η υπόθεση Ναβάλνι στη Ρωσία, η κατάσταση στη Λευκορωσία, η κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Brexit. Την Παρασκευή θα συζητηθούν εσωτερικά θέματα, όπου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τρόπους εμβάθυνσης και ενίσχυσης της ενιαίας αγοράς, ανάπτυξης μιας πιο φιλόδοξης βιομηχανικής πολιτικής και επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στα ακόλουθα ζητήματα:

-επιστροφή μετά την πανδημία του κορωνοϊού σε μια πλήρως λειτουργική ενιαία αγορά το συντομότερο δυνατό,

-ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο και αύξηση της αυτονομίας τους,

-επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ