Η κυβέρνηση Ντράγκι πήρε την απόφαση και θέλει να προχωρήσει σε υποχρεωτική εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού γράφει η εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica.Η ιταλική κυβέρνηση το αποφάσισε, γράφει η εφημερίδα La Repubblica. «Για να εργάζεται κανείς θα πρέπει να έχει πράσινο πιστοποιητικό στο δημόσιο αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση Ντράγκι πήρε την απόφαση, θέλει να προχωρήσει σε υποχρεωτική εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης.

Η La Repubblica προσθέτει ότι ο Μάριο Ντράγκι προτίθεται να αποφασίσει την εφαρμογή του μέτρου στο υπουργικό συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί για αύριο, με στόχο να εφαρμοστεί, το υποχρεωτικό πιστοποιητικό στους χώρους εργασίας μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι έλεγχοι αλλά και οι κυρώσεις δεν θα είναι ενιαίες για όλους τους εργαζόμενους και εργοδότες.

Στον τομέα της υγείας, το πρόστιμο που έχει ήδη αποφασιστεί για όσους εργαζόμενους επιχειρούν να μην σεβαστούν τον κανόνα του υποχρεωτικού πράσινου πιστοποιητικού και για τα διευθυντικά στελέχη που δεν πραγματοποιούν επαρκείς ελέγχους, ξεκινά από 400 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού παρέχεται στους πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Το εμόδιο “Σαλβίνι”

Θα πρέπει να εξακριβωθεί όμως αν ο Ντράγκι θα καταφέρει να ξεπεράσει τελικά την αντίθεση του Ματέο Σαλβίνι και μέρους της Λέγκα. Μέχρι πριν λίγες ημέρες ο Σαλβίνι επέμενε ότι το υποχρεωτικό αυτό πιστοποιητικό θα πρέπει να ζητηθεί μόνον από τους υπαλλήλους του δημοσίου.

Τώρα, όμως, οι περιφερειάρχες του ιταλικού βορρά που εκλέχθηκαν με την Λέγκα, αλλά και το «νούμερο δυο» του κόμματος και υπουργός οικονομικής Ανάπτυξης Τζανκάρλο Τζορτζέτι, ζητούν την εφαρμογή του green pass και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να μην αναγκαστούν με τυχόν αύξηση των κρουσμάτων τον χειμώνα να διακόψουν την παραγωγή τους.

Δεν αποκλείεται τελικά να υπογραφεί ειδική συμφωνία μεταξύ Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων και των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας. Η επέκταση του «πιστοποιητικού» σε όλη την δημόσια διοίκηση αφορά 1.200.000 εργαζόμενους, ενώ η επέκτασή του και στον ιδιωτικό τομέα, θα σήμαινε ότι η χρήση του green pass θα γίνει υποχρεωτική για 12.000.000 πολίτες.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ