Ο αυστριακός καγκελάριος ζητά μείωση του αριθμού των Επιτρόπων και επίσπευση διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Για τη δημοσιονομική κρίση υπενθυμίζει την ελληνική περίπτωση ως παράδειγμα προς αποφυγή.Λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες Ευρωεκλογές τις απόψεις του για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις αδυναμίες τους ξεδίπλωσε στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο Κουρτς ζητά ουσιαστικά μια νέα συνθήκη για τη γηραιά ήπειρο, μείωση των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεγαλύτερο βάρος στην εξωτερική πολιτική και αυστηρότερες κυρώσεις σε εκείνα τα κράτη που παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Αθέτηση κανόνων

Ο αυστριακός καγκελάριος υποστηρίζει επίσης ότι θα πρέπει να τελειώνει το πήγαινε-έλα, όπως το αποκαλεί, με τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μια φορά το μήνα στο Στρασβούργο. «Νομίζω ότι το Στρασβούργο είναι το σύμβολο αναποτελεσματικότητας. Παρατηρούμε την Κίνα, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, να λαμβάνει αποφάσεις με γρηγορότερες διαδικασίες. Παρατηρούμε μικρότερα κράτη, όπως το Ισραήλ, να είναι πιο δυναμικά. Η ΕΕ αντιμετωπίζει δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι κανόνες, που εμείς ψηφίζουμε, π.χ. για την προσφυγική και δημοσιονομική πολιτική, δεν τους τηρούμε με αποτέλεσμα να θέτουμε σε κίνδυνο την τάξη. Το δεύτερο αφορά στις πολύ αργές και αναποτελεσματικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, και εδώ το παράδειγμα του Στρασβούργου δεν είναι το πιο σημαντικό, αλλά συμβολικό».
Με άλλα λόγια ο Σεμπάστιαν Κουρτς ζητά, όπως και ο Εμμανουέλ Μακρόν, επανίδρυση της ΕΕ που θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των Επιτρόπων, «τη στιγμή που δεν αυξάνονται οι αρμοδιότητες», σε λιγότερη γραφειοκρατία και σε απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου.

Έλληνες και Ιταλοί

«Στο ερώτημα προς τα πού θα κατευθυνθεί η ΕΕ, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις» τονίζει ο Κουρτς. Το ότι οι Έλληνες και οι Ιταλοί δεν διακατέχονται από ιδιαίτερο ενθουσιασμό, όταν εκφραζόμαστε υπέρ αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος υπερχρεωμένων χωρών, είναι σαφές, Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό που παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται, για παράδειγμα, αυτήν την εποχή με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας ή ακόμη και στη Γαλλία, μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε κίνδυνο για το ευρώ».

Κατά τα λεγόμενά του, ο αυστριακός καγκελάριος φοβάται το χάος στην κεντρική Ευρώπη κυρίως στο προσφυγικό, όταν αγνοείται ο Κανονισμός του Δουβλίνου ή όταν οι αρχές κλείνουν το ένα μάτι στις διαδικασίες με τους πρόσφυγες. Το ίδιο συμβαίνει και όταν παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες. Οι χώρες, όπως υπογραμμίζει ο Κουρτς, δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο τη δική τους τύχη αλλά κι αυτή ολόκληρης της Ευρωζώνης. «Είναι άδικο ορισμένες χώρες να παίρνουν σκληρά μεταρρυθμιστικά μέτρα …. ενώ άλλες να ζουν με δανεικά και όταν χρειάζονται βοήθεια, να πρέπει να την δίνουν οι υπόλοιπες χώρες. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει» τονίζει ο αυστριακός καγκελάριος.

Ντιρκ Μίλερ / dlf

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ