Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη

“Τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ιερά. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να ζητούν από κράτη μέλη που πλήττονται, όπως είναι η Ελλάδα, να καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας” τόνισε απευθυνόμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, παρεμβαίνοντας εχθές σε συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επί της έκθεσης της Ρ. Μπάστος (Λαϊκό Κόμμα, Πορτογαλία) σχετικά με την “Ατζέντα για νέες δεξιότητες και νέες θέσεις εργασίας”.

Η κα Ράπτη υπογράμμισε την αποφασιστική σημασία που έχει πλέον η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και νέων εργασιακών μοντέλων, π.χ. “ευελιξία με ασφάλεια” διότι συμβάλουν στην απασχόληση αλλά τόνισε πως τέτοια μοντέλα είναι αδύνατον να αναπτύσσονται χωρίς τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας. Χρειάζονται υποχρεωτικοί κανόνες κοινωνικής προστασίας κοινά συμφωνημένοι με τους κοινωνικούς εταίρους. Η κα Ράπτη σημείωσε επιπλέον πως οι σπασμωδικές λύσεις που δεν κατοχυρώνουν την μεγάλη αξία της Ευρώπης που είναι το κοινωνικό της μοντέλο, θα σημάνουν απλώς το τέλος της Ευρώπης.

Ο Επίτροπος Λ. Άντορ, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων απαντώντας στην κα Ράπτη σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο παραδέχθηκε χαρακτηριστικά, πως “είναι ουσιαστικότατος πυλώνας του ευρωπαϊκού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου και ‘ατού’ της Ευρώπης”. Παραδέχθηκε επιπλέον πως δεν είναι τυχαίο ότι χώρες που τα τελευταία χρόνια έχουν τις καλύτερες επιδόσεις και την μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη με σταθερή δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και εγγυημένη εργασιακή προστασία είναι χώρες όπου ο κοινωνικός διάλογος είναι ο πιο ισχυρός και ο καλύτερα κατοχυρωμένος από θεσμικής άποψης. Διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσβλέπει στη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων σε όλα τα επίπεδα, από τη νομοθεσία μέχρι το σχεδιασμό των δεξιοτήτων και την προσαρμογή τους και πως στο περιθώριο ελιγμών και χειρισμών που μπορούν να γίνουν θέλουν να βοηθήσουν με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Ο κος Άντορ ολοκλήρωσε αναφερόμενος στη δέσμευση του ίδιου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: “βεβαίως η κρίση και ιδιαίτερα η χρηματοοικονομική και δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι μια δοκιμασία και αποτελεί δύσκολη περίοδο για τον κοινωνικό διάλογο αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω ανάπτυξη του κοινωνικού διαλόγου και στην προώθηση της ποιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Μπαρόζο και δεν θα πρέπει να αμφιβάλει κανείς για αυτό.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ