Από τις 19/7 «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον – ατομική ευθύνη και κοινή λογική η μόνη προστασία από την πανδημία.Από τις 19 Ιουλίου η εικόνα της Αγγλίας θα είναι αρκετά διαφορετική. Οι μάσκες θα πέσουν, οι αποστάσεις θα μηδενιστούν ενώ τα γραφεία θα ξαναγεμίσουν.

Με την φράση «αν όχι τώρα, πότε;» ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δοκιμάσει κάτι που καμία χώρα μέχρι τώρα δεν έχει κάνει… να μάθει να ζει με τον κορωνοϊό, παρά την αύξηση των κρουσμάτων. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι είναι σχεδόν σίγουρη «η αύξησή τους έως και 50.000 την ημέρα, κάτι που θα επιφέρει δυστυχώς και περισσότερους θανάτους – τους οποίους όμως πρέπει να αποδεχτούμε».

Μόλις σήμερα το πρωί, ο βρετανός υπουργός Υγείας Σάντζιτ Τζάβιντ σε συνέντευξη του στο BBC και Sky News, στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να ζούμε πια σε ένα κόσμο που σκέφτεται μόνο τον κορωνοϊό, έχουμε και άλλα προβλήματα υγείας, οικονομίας και εκπαίδευσης».

Η κυβέρνηση φαίνεται εκ των πραγμάτων πως πλέον «ποντάρει» στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, για αυτό και ο Μπόρις Τζόνσον πρώτα από όλα, ανακοίνωσε την μείωση της απόστασης μεταξύ των εμβολιασμών για τους κάτω των 40 ετών, από δώδεκα εβδομάδες σε οχτώ. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ενήλικοι θα έχουν λάβει δυο δόσεις εμβολίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των Άγγλων;

Για αρχή, η μάσκα που είχε γίνει το βασικό αξεσουάρ κάποιου πριν φύγει από το σπίτι, πλέον γίνεται προαιρετική στα ΜΜΜ και σε κλειστούς χώρους. Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους. Οι αποστάσεις μηδενίζονται, καθώς δεν θα χρειάζεται να απέχει κάποιος ένα μέτρο ή και περισσότερο από τον άλλο. Δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός κοινωνικών επαφών (ίσχυε η συνάντηση έως και 6 ατόμων από διαφορετικά σπίτια σε κλειστό χώρο και έως 30 ατόμων σε ανοιχτό).

Τα νυχτερινά κλάμπ, που παραμένουν κλειστά από την αρχή της πανδημίας, ανοίγουν – κάτι που δίνει ανάσα σε όλο τον κλάδο. Θέατρα, εστιατόρια, σινεμά και καφετέριες θα λειτουργούν χωρίς πλέον κανέναν περιορισμό χωρητικότητας. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή συναυλιών και μεγάλων κοινωνικών εκδηλώσεων.

Οι νέοι αυτοί κανόνες, που θα επιβεβαιωθούν επίσημα στις 12 Ιουλίου, ισχύουν μόνο για την Αγγλία με Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία να είναι υπεύθυνες για τους δικούς τους κανόνες.

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι είναι στην ευχέρεια του κάθε πολίτη ή της κάθε επιχείρησης το αν θα συμφιλιωθεί πλήρως με τις νέες αποφάσεις ή αν θα ακολουθήσει κάποιους δικούς του κανόνες. Για παράδειγμα, η EasyJet και η Ryanair ήδη έχουν δηλώσει ότι στις πτήσεις τους θα απαιτείται η χρήση μάσκας.

Τις επόμενες ημέρες θα διευθετηθεί και το αν οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί θα απολαμβάνουν περισσότερες ελευθερίες, όπως η αποφυγή της 10ήμερης καραντίνας, που επιβάλλεται κατά την επιστροφή τους από χώρες της πορτοκαλί λίστας.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ