Σημαντική, αν και ολιγόωρη, η παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη. Είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον ομόλογό του και βραβεύτηκε για την συμβολή του στον πετρελαϊκό τομέα.Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε χθες το απόγευμα για λίγες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον προερχόμενος από την Ουκρανία και ξεκινώντας από σήμερα μια εβδομάδα διαμεσολαβητικών προσπαθειών σε χώρες της ευρύτερης περιοχή του Περσικού Κόλπου που μπορεί να έχουν σημαντικά αποτελέσματα στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι. Επρόκειτο για ένα σύντομο διάλειμμα από τα διπλωματικά του καθήκοντα για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης Πετρελαίου (World Petroleum Congress) και να παραλάβει ως πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil το βραβείο Dewhurst Award για τη πολύχρονη συμβολή του στα επιτεύγματα του πετρελαϊκού τομέα.

Διεύρυνση των ενεργειακών πηγών

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στις προσπάθειές μας να προωθήσουμε μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια επειδή βρίσκεται σε σταυροδρόμι από πλευράς γεωγραφίας ζωτικών ενεργειακών πόρων κατά μήκος οδών ανεφοδιασμού και διαδρόμων προς τους καταναλωτές» υπογράμμισε ο Τίλερσον μιλώντας σε εκπροσώπους πολλών χωρών. «Οι ΗΠΑ προσδοκούν συνεργασία με την Τουρκία σε πρότζεκτ που θα προωθούν την ενεργειακή ασφάλεια, όπως ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου και το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου. Αυτά τα πρότζεκτ θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ευρώπη να διευρύνει τις πηγές ενέργειας ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια».
Στην ομιλία του ο Τίλερσον διευκρίνισε ότι πληροφορήθηκε ότι θα ελάμβανε το βραβείο πριν καν αναλάβει το πόστο του υπουργού Εξωτερικών και σκέφθηκε ότι αυτό το ταξίδι θα ήταν μια ευχάριστη διακοπή. Αν και κατακρίθηκε παλαιότερα επειδή ως επικεφαλής του πετρελαϊκού γίγαντα υποβάθμισε την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, ως υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της παραμονής στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή χωρίς αποτέλεσμα όπως φάνηκε στη συνέχεια, και στην ομιλία του χθες υπογράμμισε τη σημασία προστασίας του περιβάλλοντος.

Επαίνους στον τουρκικό λαό

Η παρουσία Τίλερσον στην έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης Πετρελαίου ήταν μόνο η μία πτυχή της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμη είχε συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του και αργά χθες βράδυ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ανακοινώσεις δεν έγιναν αλλά εικάζεται ότι συζητήθηκαν οι δύσκολες διμερείς σχέσεις, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το συριακό μετά και την απελευθέρωση της Μοσούλης από τα χέρια των τζιχαντιστών. Η Τουρκία ήλπιζε ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα διέκοπτε τον εξοπλισμό των κούρδων πολιτοφυλάκων YPG της Συρίας, τους οποίους θεωρεί ως παρακλάδι του PKK, κάτι όμως που δεν έγινε. Παρατηρητές θεωρούν ότι επί τάπητος τέθηκε και το θέμα του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Άγκυρα έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να τον εκδώσει στην Τουρκία προσάπτοντάς του ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Δημόσια ο Τίλερσον επαίνεσε τους Τούρκους για τη στάση τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα. «Θέλω να επισημάνω ότι βρισκόμαστε στην Κωνσταντινούπολη σε μια σημαντική στιγμή. Πριν περίπου ένα χρόνο ο τουρκικός λαός, θαρραλέοι άνδρες και γυναίκες, ξεσηκώθηκαν εναντίον των πραξικοπηματιών και υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία».

Ειρήνη Αναστασοπούλου / AP, reuters, afp

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ