Αποχωρεί η αντιπρόεδρος του βρετανικού Εργατικού Κόμματος μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές. Αναμένονται εσωκομματικές ανακατατάξεις.Η εικόνα των τοπικών εκλογών της Μεγάλης Βρετανίας έχει ήδη διαμορφωθεί και είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι μεγάλοι χαμένοι των αποτελεσμάτων είναι οι Εργατικοί. Μπορεί να κέρδισαν 10 από τα 13 δημαρχεία της Αγγλίας, όμως εμφανίστηκαν αποδυναμωμένοι στις περισσότερες νίκες τους. Ακόμα και ο Σάαντικ Κάαν, που θα συνεχίσει τη θητεία του ως Δήμαρχος του Λονδίνου, επικράτησε του Συντηρητικού υποψηφίου δυσκολότερα από ό,τι αναμενόταν. Αναστάτωση έχει προκαλέσει το γεγόνος, ότι το κόμμα έχασε ήδη πάνω από 300 θέσεις σε δημοτικά συμβούλια καθώς και τη βουλευτική έδρα στο παραδοσιακό προπύργιο του Χάρτλεπουλ. Όσο για τις εθνικές εκλογές Ουαλίας και Σκωτίας, στην μεν πρώτη διατήρησαν τα πρωτεία τους, στη δε δεύτερη έχασαν μια θέση στο Κοινοβούλιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, χθες το βράδυ απομάκρυνε από τα καθήκοντά της την αντιπρόεδρο του κόμματος και υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας, Άντζελα Ρέινερ, που τυπικά όμως κρατάει τον τίτλο της Αντιπροέδρου καθώς η αλλαγή θα πρέπει να περάσει από συνέδριο μελών του κόμματος. Η απομάκρυνση της Ρέινερ σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς ανακατατάξεων και αναδιανομής αρμοδιοτήτων στο εσωτερικό του κόμματος, σε μια προσπάθεια διαχείρισης της ήττας από τον Στάρμερ.

«Λονδινοκεντρικό» το κόμμα της αντιπολίτευσης;

Ο βρετανικός τύπος ήδη κάνει λόγο για «εμφύλιο» εντός των Εργατικών, αφού οι αντιδράσεις από πρώην και νυν μέλη του κόμματος είναι σφοδρές. Δύο βουλευτές του κόμματος των Εργατικών δήλωσαν ότι ο Στάρμερ, «θα πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη, αν ψάχνει κάποιον για να αποδώσει ευθύνες», ενώ ο νικήτης των Εργατικών – δήμαρχος του Μάντσεστερ, Άντι Μπέρνχαμ, ζήτησε αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης καθώς θεωρεί ότι το κόμμα έχει γίνει «λονδινοκεντρικό».

Πόλλοι κάνουν λόγο για έναν ηγέτη χωρίς όραμα και ένα κόμμα που έχει χάσει την επαφή του με τον κόσμο. Βουλευτές από την αριστερή πτέρυγα καλούν τον Στάρμερ να πάψει να κατηγορεί τον Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην ηγέτη των Εργατικών, για τα δεινά του κόμματος και να παρουσιάσει άμεσα μια νέα πολιτική πρόταση. Μέσα στο κλίμα αυτό ο Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών, βγήκε κερδισμένος από αυτήν την εκλογική διαδικασία. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι στις 11 Μαΐου θα παρουσιάσει πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στοχευμένο στις περιοχές του «Κόκκινου Τείχους», που παραδοσιακά κατείχαν οι Εργατικοί.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ