Αισιόδοξα σενάρια για το μέλλον της Κορέας με αφορμή τις διαβουλεύσεις στο περιθώριο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Κινήσεις τακτικής διαβλέπει ο Λαρς Ρίχτερ, διευθυντής του ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν στη Σεούλ.Η αρχή είχε γίνει με πρόσφατο διάγγελμα του αυταρχικού ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Τη σκυτάλη πήρε τώρα η αδερφή του Κιμ, η Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία επισκέφθηκε την Πιονγκ Τσανγκ με αφορμή την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μου Γιε Ιν, και του επέδωσε πρόσκληση να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα. Μία ιστορική στιγμή; Για τον Λαρς Ρίχτερ μάλλον κάτι αναμενόμενο και πάντως όχι πρωτοφανές.

"Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο: το καλοκαίρι του 2000, αλλά και το φθινόπωρο του 2007 είχαν γίνει αντίστοιχες επισκέψεις στην Πιονγκ Γιανγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας. Αν γίνει και αυτή η επίσκεψη θα είναι η τρίτη κατά σειρά. Δεν είναι λοιπόν κάτι εντελώς καινούριο, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από τα τύμπανα του πολέμου που ηχούσαν εδώ και χρόνια, και μάλιστα όλο και πιο δυνατά τον τελευταίο καιρό…" λέει ο Λαρς Ρίχτερ στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF).

Νότια Κορέα εναντίον …ΗΠΑ;

Από το 2012 ο Λαρς Ρίχτερ διευθύνει το γραφείο του φιλελεύθερου πολιτικού ιδρύματος "Φρίντριχ Νάουμαν" στη Σεούλ και καταγράφει τις διαβουλεύσεις και τις προσπάθειες για την επανένωση της κορεατικής χερσονήσου. Για την επίσκεψη της Κιμ Γιο Γιονγκ στον Νότο εκφράζει κάποιες επιφυλάξεις, καθώς, όπως υποστηρίζει, το καθεστώς Κιμ δεν αποκλείεται να έχει και άλλα κίνητρα εκτός από την αποκλιμάκωση της έντασης. "Είμαι προσεκτικός γιατί πίσω από όλη αυτή την πρωτοβουλία, και τη συμμετοχή φυσικά της Βόρειας Κορέας στους Αγώνες, διαβλέπω και τον κίνδυνο ρωγμής στο μέτωπο της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ, αλλά και τους υπόλοιπους συμμάχους στον χώρο του Βορείου Ειρηνικού. Ήδη υπήρξαν κάποιες ενδείξεις αμηχανίας και γι αυτό αντιλαμβάνομαι ότι και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μου Γιε Ιν, δεν θέλησε να αποδεχθεί αμέσως την πρόσκληση. Κάτι που μπορεί βεβαίως να οφείλεται και στην ιδιοσυγκρασία του…"

Κατά τα άλλα, θεωρείται αυτονόητο ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας θέλει να επισκεφθεί τον Βορρά. Το είχε δηλώσει άλλωστε επανειλλημμένα στον προεκλογικό του αγώνα, πριν από έναν χρόνο. Το ζήτημα τώρα, εκτιμά ο Λαρς Ρίχτερ, είναι να δούμε τί θα συμβεί στην περίοδο αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ιδιαίτερα την άνοιξη, οπότε διεξάγεται συνήθως κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας. Φέτος η άσκηση θα γίνει λίγο αργότερα λόγω των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων. Η αντίδραση της Πιονγκ Γιανγκ πιθανώς να κρίνει και τις περαιτέρω διπλωματικές εξελίξεις.

Διαβούλευση με τους συμμάχους

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά ο Λαρς Ρίχτερ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυθορμήτως την πρόσκληση του καθεστώτος Κιμ, αλλά θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του. "Δεν λέω ότι θα τους ζητήσει άδεια, η Νότια Κορέα είναι μία ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα. Αλλά πιστεύω ότι θα διαβουλευθεί με τους συμμάχους, κυρίως τις ΗΠΑ και ενδεχομένως και την Ιαπωνία, μετά την ένταση που υπήρξε το τελευταίο διάστημα. Θα διερευνήσει τα περιθώρια κινήσεων. Βέβαια και ο ίδιος ο (αμερικανός πρόεδρος) Τραμπ του έχει αναγνωρίσει σημαντικό περιθώριο κινήσεων…"

Σάντρα Σουλτς (DLF), Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ