Μία νέα πρωτοβουλία της ΕΕ θα δώσει τη δυνατότητα σε 5.000 μαθητές και μαθήτριες ετησίως να ταξιδεύουν εντός ΕΕ. Έτσι φιλοδοξεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια των νέων για την ενωμένη Ευρώπη.Το όραμα ορισμένων ευρωβουλευτών ήταν αν μην τι άλλο φιλόδοξο. Μετά το σχολικό απολυτήριο οι μαθητές και οι μαθήτριες να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με τρένο στις χώρες της ΕΕ και μάλιστα δωρεάν, αποκτώντας το σχετικό ευρωπαϊκό πάσο Interrail. Περίπου 300.000 νέοι και νέες από την ΕΕ αγοράζουν ετησίως εισιτήρια Interrail σε προνομιακές τιμές. Ωστόσο, η Κομισιόν «ψαλίδισε» τις βλέψεις των ευρωβουλευτών, τονίζοντας ότι αν υλοποιούνταν η παραπάνω πρωτοβουλία θα στοίχιζε μεταξύ 1,2 και 1,6 δις ευρώ τον χρόνο. Η νέα, εμφανώς εξασθενημένη εκδοχή προβλέπει ότι 5.000 μαθητές και μαθήτριες θα χρηματοδοτούνται για να ταξιδέψουν εντός Ευρώπης μόνοι ή με την σχολική τους τάξη. «Move2Learn, Learn2Move», ονομάζεται η πρωτοβουλία, που χρηματοδοτείται με 2,5 εκατομμύρια ευρώ από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus plus. Όποιος θέλει να συμμετάσχει, πρέπει να κάνει αίτηση σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια για τον συντονισμό ευρωπαίων εκπαιδευτικών.

Καλλιεργώντας ευρωπαϊκά… αισθήματα

«Αυτή η πρωτοβουλία θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να ανακαλύψουν και να βιώσουν από πρώτο χέρι άλλες χώρες και πολιτισμούς σε όλη την Ευρώπη», εξηγεί ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Για δύο εβδομάδες μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου του 2018 ευρωπαίοι νέοι και νέες θα έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις ευρωπαϊκές τους εμπειρίες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα επιλεχθούν θα λάβουν ένα εισιτήριο αξίας 350 ευρώ. Σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις θα επιτρέπεται να στοιχίζει έως 530 ευρώ. Προϋπόθεση γι' αυτό θα είναι το ταξίδι να είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Προκειμένου να μην ξεπεραστεί ένα όριο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να αποφεύγεται η μετακίνηση με αεροπλάνο.

Βέλη περί ευρωπαϊκή γραφειοκρατίας

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένος για τα νέα σχέδια της ΕΕ. Ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός είχε προτείνει τον περασμένο Σεπτέμβριο κάθε πολίτης της ΕΕ να λαμβάνει ένα δωρεάν εισιτήριο Interrail με τη συμπλήρωση του 18 έτους ηλικίας. Αυτό θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ηχηρό μήνυμα ευρωπαϊκής ανάτασης με αφορμή και τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή των ευρωπαϊκών συνθηκών στη Ρώμη. Αντ' αυτού όμως η ΕΕ καταφεύγει τώρα σε μια γραφειοκρατική εκδοχή της πρότασής του, εκτιμά ο Βέμπερ.

Επιεικέστερος εμφανίστηκε αντίθετα ο Γενς Γκάιερ, ευρωβουλευτής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, σχολιάζοντας ότι είναι εύκολο να κριτικάρει κανείς τα πάντα. «Θεωρώ σε πρώτη φάση θετικό η Κομισιόν να ανταποκρίνεται σε αίτημα των βουλευτών για να κάνει περισσότερα για την κινητικότητα των νέων», επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές δαπάνες για την κινητικότητα των νέων διαρκώς αυξάνονται.

Μακροπρόθεσμος στόχος του Γενς Γκάιερ είναι «κάθε νέος και νέα να έχει τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του/της να ταξιδέψει στο εξωτερικό». Όπως τονίζει ο ίδιος, η δυνατότητα αυτή δεν θα πρέπει να δίνεται μόνο σε φοιτητές, αλλά και σε εκείνους που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να σπουδάσουν.

Νίνα Νίμπεργκαλ / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ