Απεργία ταξί σε ολόκληρη τη Γερμανία. Οδηγοί φοβούνται πτώχευση σε περίπτωση που υλοποιηθούν σχέδια για άρση περιορισμών για UBER και άλλες εταιρίες. Ο αρμόδιος υπουργός επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες.Μάταια περίμενε κανείς την Τετάρτη το μεσημέρι για ταξί. Σε περίπου 30 μεγάλες πόλεις της Γερμανίας όπως το Αμβούργο, το Ντίσελντορφ ή την Στουτγκάρδη οι οδηγοί των ταξί απεργούν. Στο Βερολίνο οι ταξιτζήδες πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Χιλιάδες συμμετείχαν προηγουμένως σε αυτοκινητοπομπή στο κέντρο της πόλης.

Αιτία των κινητοποιήσεων είναι σχέδια του υπουργείου Μεταφορών να απελευθερώσει την αγορά των ταξί αλλά και των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Σημαντικά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για εταιρείες όπως η UBER και η MOIA καταργούνται. Με το σημερινό καθεστώς τα αυτοκίνητα αυτών των εταιρειών υποχρεούνται για παράδειγμα να επιστρέψουν στην έδρα της επιχείρησης πριν πάρουν νέο πελάτη. Μελλοντικά όμως οι οδηγοί τους θα έχουν τη δυνατότητα όπως και τα ταξί να παίρνουν πελάτες και όταν βρίσκονται καθ' οδόν.

Κίνδυνος πτώχευσης

Η κατάργηση των περιοριστικών κανονισμών θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον ανταγωνισμό για τους 250.000 οδηγούς ταξί στη Γερμανία. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Ταξί και Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων (ΒΖΡ) εκφράζει φόβους πως πολλά από τα μέλη της θα πτωχεύσουν.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ταξιτζήδες, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Συγκοινωνιών Αντρέας Σόιερ δηλώνει πως «τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και ούτε έχει καν ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ