Τα κόκκινα αυγά δεν λείπουν από κανένα πασχαλινό τραπέζι. Τι θα πρέπει όμως να προσέξει κανείς σε αυτό το έθιμο που ισχύει εδώ και αιώνες στον χριστιανικό κόσμο;Όποιος θέλει να βάψει αυγά το Πάσχα, είναι καλό να προσέξει τον τόπο και την ημερομηνία παραγωγής. Αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται στην σχετική σφραγίδα στο κέλυφος του αυγού. Το πρώτο ψηφίο μαρτυρεί τον τρόπο παραγωγής: το μηδέν, για παράδειγμα, δείχνει ότι το αυγό έχει παραχθεί με τις μεθόδους της οικολογικής κτηνοτροφίας. Τα γράμματα δηλώνουν τη χώρα παραγωγής. Τέλος, ακολουθεί η πληροφορία για τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής. Δυστυχώς αυτή η σφραγίδα δεν είναι ορατή στα βαμμένα αυγά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Εάν λοιπόν για κάποιον οι συνθήκες παραγωγής του αυγού είναι σημαντικές, καλό είναι να τα βάψει μόνος του.

Τα ωμά αυγά διατηρούνται συνήθως 28 ημέρες χωρίς να χαλάσουν. Η ημερομηνία παραγωγής υπάρχει πάντα στη συσκευασία. Αλλά υπάρχει και ένας εμπειρικός τρόπος για να ελέγξει κανείς αν το αυγό είναι φρέσκο: να το βουτήξει σε ένα ποτήρι γεμάτο νερό. Εάν το αυγό είναι φρέσκο θα φτάσει στον πάτο. Αντιθέτως τα αυγά που έχουν παραχθεί πριν από πολλές μέρες κινούνται αργά προς την επιφάνεια του νερού.

Βαφή αυγών με φυσικά χρώματα

Τι πρέπει να προσέξει όμως κανείς στα τεχνητά χρώματα βαφής αυγών; Σύμφωνα με τους ειδικούς τα χρώματα αυτά δεν είναι βλαβερά. Ωστόσο κάποια ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Εναλλακτικά κυκλοφορούν στο εμπόριο φυσικά χρώματα. Και υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα να βάψει κανείς αυγά μόνος του, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα κόκκινο κρεμμύδι, μαύρο τσάι, σπανάκι, παντζάρι, κόκκινο λάχανο, σαμπούκο ή φλούδες από καρύδια.

Πόσο καιρό όμως μπορεί να συντηρηθεί ένα βαμμένο αυγό; Αρχικά θα πρέπει να προσέξει κανείς να μη σπάσει το αυγό κατά το βράσιμο. Εάν συμβεί αυτό, το αυγό θα πρέπει να μπει στο ψυγείο και να καταναλωθεί εντός ολίγων ημερών. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αυγά που πωλούνται βαμμένα δεν θα πρέπει να καταναλώνονται μετά την κανονική ημερομηνία λήξης. Ενώ τα αυγά που βάφει κανείς μόνος του συντηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και τέσσερις εβδομάδες.

Δημήτρης Ελευθεράκης (afp)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ