Ο Τζουζέπε Κόντε είναι ακόμη πρωθυπουργός, αλλά με κυβέρνηση μειοψηφίας. Χθες βράδυ στη Γερουσία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά τα «ναι» δεν ξεπέρασαν τα 156,  ενώ η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί 161 γερουσιαστές. Σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος σήμερα αναφέρεται στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει, από εδώ και στο εξής η κυβερνητική συμμαχία Πέντε Αστέρων, της κεντροαριστεράς και της Ιταλικής Αριστεράς. Ο Ματέο Ρέντσι, με το κόμμα του «Ζωντανή Ιταλία» αποχώρησε από την κυβέρνηση, οι δυο υπουργοί του παραιτήθηκαν και προκλήθηκε κρίση. Τώρα, όμως, οι 16 γερουσιαστές του (οι οποίοι χθες, τελικά, επέλεξαν την αποχή) θα είναι και πάλι αναγκαίοι, για την έγκριση των κυριότερων νόμων.

Αυτό όμως σημαίνει συνεχή διαπραγμάτευση με ένα κόμμα που βρίσκεται, πλέον, στην αντιπολίτευση. Η και, παράλληλα, με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία αποτελεί το μετριοπαθέστερο κομμάτι της κεντροδεξιάς και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προστρέξει την κυβέρνηση.

Εγγυήσεις σταθερότητας ζητά ο ΠτΔ

Ο Κόντε πρόκειται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων που τον στηρίζουν, αλλά θα πρέπει να έχει και αναλυτική συνομιλία και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος ζητά, πρώτα και πάνω απ΄όλα, εγγυήσεις σταθερότητας.

Παράλληλα, τα δυο υπουργεία (γεωργίας και ισότητας) που πρώτα ανήκαν σε στελέχη του Ρέντσι, αναμένεται να δοθούν σε νέους, «πρόθυμους» γερουσιαστές οι οποίοι στήριξαν την κυβέρνηση. Ένα «δούναι και λαβείν» που καυτηριάζεται από πολλούς αναλυτές.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι πόσο μπορεί να αντέξει, μια κυβέρνηση μειοψηφίας σε μια τόσο κρίσιμη φάση, η οποία απαιτεί συγκεκριμένες και γρήγορες κινήσεις, ιδίως στον τομέα της οικονομίας.

Όσο για την συντηρητική αντιπολίτευση, τέλος, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι ετοιμάζεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκήρυξη πρόωρων εκλογών ή παραίτηση του Κόντε με ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στην κεντροδεξιά.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ