Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Τουρκία για την Άνγκελα Μέρκελ. Δεν έλειψαν και οι αναφορές στα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντησή της με τον Ερντογάν.Το προσφυγικό και οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, αλλά και τα ελληνοτουρκικά ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο προεδρικό θέρετρο στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα η απερχόμενη καγκελάριος έκανε παρέμβαση για τα ελληνοτουρκικά κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, τονίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και οι διερευνητικές για την επίλυση των θεμάτων μεταξύ των δυο χωρών. Κάποια θέματα είναι δύσκολα και χρειάζονται χρόνο, πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό.

Η Άγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Τουρκία για τελευταία φορά ως καγκελάριος. Πριν από την συναντηση, από την βεράντα του θερέτρου Ούμπερ, Ερντογάν και Μέρκελ είδαν την θέα του Βοσπόρου και χαιρέτησαν τον κόσμο. Η Μέρκελ στα 16 χρόνια της καγκελαρίας της είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσφατα εξήρε άλλωστε τον ρόλο της Τουρκίας στο προσφυγικό. Κατά την επίσκεψή της στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα ανέφερε πως διαδραματίζει κεντρικό ρόλο για την ΕΕ.

Αιχμές Ερντογάν για την Ελλάδα

Στην συνάντηση, εκτός από τις διμερείς σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και η κατάσταση στην Συρία, αλλά και το θέμα της Λιβύης. Το Αφγανιστάν, ιδιαίτερα σε συναρτηση με το προσφυγικό, ήταν επίσης ένα απο τα πιο σημαντικά θέματα. Η Μέρκελ, αφού τόνισε ότι έχουν δοθεί στην Τουρκία 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως βόηθεια από την ΕΕ, επανέλαβε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία και η στήριξη της Τουρκίας στο θέμα αυτό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να αφήσει κάποιες «σπόντες» κατά της Ελλάδας και της ΕΕ. Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό, ανέφερε ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα που κρατάει τα σύνορά της κλειστά, η Τουρκία δεν δύναται να σπρώχνει εκτός συνόρων τους μετανάστες, αλλά προσπαθεί να τους παράσχει μία ικανοποιητική φιλοξενία.

Ανδρέας Ρομπόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ