H Γερμανία διαθέτει αρκετά τεστ για όλους και θα αυξήσει σημαντικά τους εμβολιασμούς, δηλώνει ο υπ. Υγείας. Θα κυριαρχίσει το βρετανικό στέλεχος του ιού. Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία του ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, υπερασπίστηκε την απόφαση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και των πρωθυπουργών των ομόσπονδων κρατιδίων για μια σταδιακή χαλάρωση του lockdown – παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ο κ. Σπαν παραδέχτηκε ότι η απόφαση είναι οριακή. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί άλλο η διατήρηση του lockdown που ισχύει εδώ μήνες. Βασικοί πυλώνες για τη σταδιακή χαλάρωση είναι η μαζική διάθεση τεστ ανίχνευσης του ιού και ή σημαντική αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών.

«Υπερ-αρκετά» τεστ

Επικαλούμενος τις διαβεβαιώσεις παρασκευαστικών εταιρειών ο κ. Σπαν τόνισε, ότι υπάρχουν «υπερ-αρκετά» γρήγορα τεστ διάγνωσης του ιού. Από τις 8 Μαρτίου κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα. Εκτός αυτού θα διατίθενται στα καταστήματα του λιανεμπορίου τεστ που θα γίνονται στο σπίτι. Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι ποσότητες εμβολίων κατά του κορωνοϊού θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες σε σημαντικό βαθμό. Για αυτό το λόγο από τις αρχές Απριλίου οι εμβολιασμοί δεν θα γίνονται μόνο στα κέντρα εμβολιασμού, αλλά και στα ιατρεία.

Ερωτηθείς για την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία, ο κ. Σπαν τόνισε, ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να αποφασίζονται σε επίπεδο ΕΕ και όχι σε εθνικό.

Στο 40% το μερίδιο του βρετανικού στελέχους

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Λοταρ Βίλερ, πρόεδρος του κρατικού επιδημιολογικού ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI), επεσήμανε, ότι παρατηρείται μια «αντιστροφή της τάσης» σε ό,τι αφορά τη διάδοση του κορωνοιού. Το μερίδιο του πολύ πιο μεταδοτικού βρετανικού στελέχους έχει αυξηθεί στο μεταξύ στο 40% των κρουσμάτων. Είναι θέμα χρόνου να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος, τόνισε. «Σε αυτή την περίπτωση», προειδοποίησε, «θα είναι πιο δύσκολα να χαλιναγωγήσεις τον ιό.» Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων και ο ακόμη πολύ υψηλός αριθμός θανάτων. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί στη Γερμανία 71.504 θάνατοι που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Ο Λόταρ Βίλερ έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα προστασίας και να εμβολιάζονται όταν έρχεται η σειρά τους. Όπως τόνισε, «τα εμβόλια και όλοι όσοι εμβολιάζονται μας δείχνουν την έξοδο από την πανδημία.»

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του RKI εντός μιας ημέρας σημειώθηκαν 10.580 νέα κρούσματα κορωνοϊού, δηλαδή 683 περισσότερα απ’ ότι την προηγούμενη Παρασκευή. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας αυξήθηκε ελαφρώς στα 65,4.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ