Στο επίκεντρο συζήτησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους ευρωβουλευτές.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στην ολομέλεια σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου. Τόνισε ότι πρόοδος επιτεύχθηκε όσον αφορά την ΟΝΕ, την απασχόληση και την ανάπτυξη, τη διαχείριση των συνόρων και τη μετανάστευση, τη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ και άλλους τομείς. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso συνόψισε την προεδρία με τρεις ελληνικές λέξεις: «λόγος», «πάθος» και «ήθος».

Αφού συνεχάρη τον Martin Schulz για την επανεκλογή του στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το José Manuel Barroso για τις επιτυχείς θητείες του στην προεδρία της Επιτροπής, ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση του, καθώς «υπήρξε ευρωβουλευτής σε αυτά ακριβώς τα έδρανα» πριν από δέκα χρόνια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόοδο που επιτεύχθηκε σε διάφορους τομείς κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου, που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2014 και διήρκεσε μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πριν πάρει τη σκυτάλη της προεδρίας η Ιταλία.

Πρόοδος σε όλους τους τομείς προτεραιότητας της ελληνικής προεδρίας

Κατά τη διάρκεια μιας προεδρίας που διήρκεσε μόνο τέσσερις μήνες – και όχι έξι όπως συνήθως, λόγω των ευρωεκλογών του Μαΐου – η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει 67 νομοθετικές πράξεις και να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά άλλες 15 νομοθετικές πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς. Και μάλιστα κάνοντας χρήση ενός  «ελάχιστου προϋπολογισμού, από τον οποίο λιγότερο του 40% δαπανήθηκε εν τέλει!».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ως πρώτο επίτευγμα της χώρας του την εμβάθυνση της ΟΝΕ. «Η ολοκλήρωση του κανονισμού σχετικά με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, μαζί με τη Διακυβερνητική Συμφωνία για το Ταμείο που συνοδεύει το Μηχανισμό Εξυγίανσης, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Η Νομισματική μας Ένωση είναι σήμερα πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για να αποφεύγει και να αντιμετωπίζει μελλοντικές κρίσεις», τόνισε.

Σε μια περίοδο με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας να ταλανίζουν την ΕΕ, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την απασχόληση και την ανάπτυξη, χάρη στη νομοθεσία της ΕΕ σε πολλούς τομείς (ίδιοι πόροι, ηλεκτρονικό επιχειρείν και ηλεκτρονικό εμπόριο, απόσπαση των εργαζομένων, ηλεκτρονική τιμολόγηση σε δημόσιες συμβάσεις, δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών των επιχειρήσεων, κ.ά).

Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε επίσης αναφορά στα επιτεύγματα στον τομέα της διαχείρισης των συνόρων και της μετανάστευσης, όπως είναι η αναθεώρηση του καταλόγου των χωρών, οι υπήκοοι των οποίων χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στην ΕΕ, και η υιοθέτηση της οδηγίας σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής των υπηκόων τρίτων χωρών.

Ένας άλλος τομέας όπου η Ελληνική Προεδρία έκανε τη διαφορά είναι οι θαλάσσιες πολιτικές της ΕΕ σε όλες τις πτυχές τους, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ενέργειας. «Βασικό στοιχείο αποτελεί η Στρατηγική της ΕΕ για την θαλάσσια ασφάλεια. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ αναπτύσσει μια ολιστική, διατομεακή στρατηγική αυτού του είδους, η οποία θα οδηγήσει σε καλύτερη προστασία και προώθηση της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και των κρατών μελών στη θάλασσα », τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Μεγάλες οι προκλήσεις για την Ελλάδα και την ΕΕ

Ο κ. Σαμαράς φάνηκε επίσης ικανοποιημένος που αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος όσοι είχαν προβλέψει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη («Grexit»). «Η Ευρώπη αποδείχθηκε αποτελεσματική. Η Ένωσή μας έχει προβλήματα, αλλά και την ικανότητα να τα λύνει», είπε χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και ολόκληρη η ΕΕ αντιμετώπισαν μεγάλες προκλήσεις τα τρία τελευταία χρόνια, οι λαοί της Ένωσης κατάφεραν να επιδείξουν τόσο αλληλεγγύη όσο και την ικανότητά τους να αλλάξουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών του περασμένου Μαΐου «οι άνθρωποι ψήφισαν για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη». Οι ευρωβουλευτές θα πρέπει, επομένως, να προσπαθήσουν να φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στην ΕΕ καθώς «οι πολίτες νιώθουν την ανάγκη να αισθανθούν την Ένωσή μας πιο κοντά στις καρδιές τους» και να «εμπνευσθούν από αυτή και τις προοπτικές της».

Απαντώντας σε ορισμένους ευρωβουλευτές που επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε εσωτερικά θέματα της χώρας, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα του ότι ο πόνος των Ελλήνων θα αποτελεί απλά μια «κακή ανάμνηση» στο μέλλον. Μιλώντας για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη ορισμένων μελών του κόμματος της Χρυσής Αυγής, τόνισε ότι «διώκονται για όσα κάνουν και όχι για όσα πιστεύουν».

«Μια πολύ σημαντική προεδρία σε δύσκολους καιρούς»

Ο José Manuel Barroso τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η Ελλάδα έδειξε ότι ήταν σε θέση όχι μόνο να ανταποκριθεί στις κρίσεις, αλλά και να συμβάλει εποικοδομητικά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Επαίνεσε την ελληνική προεδρία για το γεγονός ότι εργάστηκε πολύ σκληρά εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος και αναφέρθηκε σε ορισμένα επιτεύγματα, όπως η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που φαινόταν ουτοπικά στο παρελθόν και όμως σήμερα αποτελούν πραγματικότητα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλεσε την 5η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου «μια πολύ σημαντική προεδρία σε δύσκολους καιρούς» που συνοψίζεται με 3 ελληνικές λέξεις: «λόγος», «πάθος» και «ήθος».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ