Κατάλογο με τα εμπορικά αντίμετρα στην εκτός πλαισίου επιβολή δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο, που έχει προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε στη σημερινή συνεδρίασή της στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Στη σημερινή συνεδρίασή της στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια σειρά από εμπορικά αντίμετρα στην εκτός πλαισίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιβολή δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο, που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Μπορεί η Ουάσιγκτον να μην έχει ανακοινώσει επισήμως ακόμη τα μέτρα, ωστόσο έχει προαναγγείλει ότι αφορούν την επιβολή δασμών ύψους 25% στο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

Οι αμερικανικοί δασμοί θα επιβαρύνουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν τα κράτη μέλη με 2,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα είναι του ίδιου ύψους. Η Επιτροπή θα τα ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες μόλις επιβεβαιωθούν τα αμερικανικά μέτρα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τρεις κατηγορίες, που αφορούν προϊόντα χάλυβα, αγροτικά προϊόντα και προϊόντα ένδυσης.

Ενωμένη η ΕΕ απέναντι στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Γιούνκερ είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι στον ευρωπαϊκό κατάλογο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι μοτοσικλέτες Harley Davidson, το ουίσκι μπέρμπον και τα τζιν Levi's.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωση τα 28 κράτη μέλη για τον κατάλογο και απέσπασε καταρχήν το «πράσινο φως». Οι Ευρωπαίοι όπως και με το brexit εμφανίζονται με μια πρωτοφανή ενότητα υπέρ της σκληρής στάσης της ΕΕ έναντι της Ουάσιγκτον.

Στις Βρυξέλλες, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ναι μεν θεωρούν μονόδρομο την απάντηση της Ευρώπης στη μονομερή ενέργεια του Αμερικανού προέδρου, ωστόσο επικρατεί ανησυχία γιατί κανένας δεν γνωρίζει που μπορεί να οδηγήσει αυτή η αντιπαράθεση. Είναι προφανές πως εάν κλιμακωθεί η αντιπαράθεση θα έχουμε έναν εμπορικό πόλεμο με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της τελευταίας δεκαετίας.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ