Συνέντευξη με την υπεύθυνη του Ωδείου «Τσακάλωφ» Ηγουμενίτσας Νικολέτα –Μπεριάννα Μουσκέτα.

 

Επιμέλεια: Βάσω Β. Παππά

Vas_nikpap@yahoo.gr

 

Η Νικολέτα – Μπεριάννα Μουσκέτα γεννήθηκε στο Δυρράχιο Αλβανίας ενώ από το 1991 εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Σε ηλικία 4 ετών ξεκινά τα πρώτα βήματα στη μουσική παίρνοντας σε ηλικία 17 ετών το πτυχίο του πιάνου. Παράλληλα με τις σπουδές της συμπαρουσιάζει την τηλεοπτική εκπομπή << ΠΟ.ΤΟΥ.ΠΑΙ>> με την Πρόεδρο των ιδρυμάτων << Τσακάλωφ>> κ. Ασπασία Ζέρβα, στο τηλεοπτικό κανάλι ΗΡΤ. Εκτός από τα μαθήματα πιάνου πραγματοποιεί σπουδές στα ανώτερα θεωρητικά. Είναι πτυχιούχος Ειδικού Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής ενώ συνεχίζει για δίπλωμα σολίστ Πιάνου και ως δια βίου εκπαιδευόμενη στην τάξη της τρομπέτας. Έχει συμμετάσχει στις θεατρικές παραστάσεις <<Οι Περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν>> και << Οι περιπέτειες της Δραχμούλας>> έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο τελευταίο. Είναι απόφοιτος του Α.Τ.Ε.Ι. Πρεβέζης στο τμήμα Λογιστικής και συνεχίζει την πορεία της στον << Τσακάλωφ>> δυναμικά.

Κυρία Μουσκέτα, αν και νεαρή σε ηλικία, διευθύνετε το Ωδείο Τσακάλωφ της Ηγουμενίτσας, ένα από τα πιο γνωστά ωδεία της πόλης. Ως υπεύθυνη του ωδείου θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία και τη δράση του;

 

Το Παράρτημα Τσακάλωφ Ηγουμενίτσας ξεκίνησε σε ένα μικρό σπιτάκι στην Αισχύλου 15. Με παροχή δωρεάν επίβλεψης και εξοπλισμό μουσικών οργάνων αναπτύχθηκε με όλες τις σχολές και έβγαλε περί τους 300 απόφοιτους Θεσπρωτούς, σε όλη την γκάμα των μουσικών ειδικοτήτων σε επίσημα όργανα και ανώτερα θεωρητικά. Μεταστεγάστηκε βάση συμφωνητικού με τον Λάμπρη Λάμπρο, ως υπεύθυνο έναντι του νόμου σε μεγαλύτερο κτίριο. Η εξέλιξη υπήρξε μεγαλύτερη λόγω της απαιτητικής επίβλεψης του κεντρικού Τσακάλωφ παρέχοντας κίνητρα οικονομικά σε σπουδαστές και υπεύθυνους. Σήμερα η πορεία συνεχίζεται με διαδόχους, με στόχο υψηλότερες κατακτήσεις σε κρατικά πτυχία και διπλώματα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της junior Συμφωνικής Ορχήστρας και θεατρικής σκηνής.

 

Όταν είστε πάνω στη σκηνή και παίζετε πιάνο, τι σας αρέσει περισσότερο; Αισθάνεστε διαφορετική;

 

Είναι γεγονός ότι όταν βρίσκομαι πάνω στη σκηνή και παίζω πιάνο αισθάνομαι τυχερή που μπορώ να συγκεντρώνομαι και να υπηρετώ τη μουσική, να μοιράζομαι τα μουσικά αγαθά που μας κληροδότησαν οι μεγάλοι μουσικοί και ταυτόχρονα να τα μεταλαμπαδεύω στους ακροατές μου. Είναι πραγματικά, ένα γεγονός, μοναδικό και ανεπανάληπτο, είναι μια εμπειρία που με εξαγνίζει τόσο ψυχικά όσο και πνευματικά. Δεν αισθάνομαι διαφορετική, αλλά λυτρωτική όταν καταφέρνω πραγματικά να μεταγγίσω και στους άλλους αυτή τη μοναδική έκσταση και μαγεία της μουσικής.

 

Απ’ όσο γνωρίζω, πέρα από την ενασχόλησή σας με τη μουσική είστε και φοιτήτρια στο ΤΕΙ της Πρέβεζας. Αυτή τη στιγμή τι έχει προτεραιότητα για σας, η μουσική ή οι σπουδές σας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

 

Βρίσκομαι πραγματικά σε ένα σταυροδρόμι της ζωής που καλούμαι να επιλέξω, να συνδυάσω ή να ιεραρχήσω τους ρόλους μου. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι ότι μπορώ να συνδυάσω τις σπουδές μου με τα ενδιαφέροντα μου. Δεν αντιμάχεται το ένα με το άλλο. Σκέφτομαι ότι μπορεί το ένα να λειτουργήσει υποστηρικτικά για το άλλο. Βέβαια, η ενασχόλησή μου με τις υποχρεώσεις του ωδείου υπονομεύει τις υποχρεώσεις μου στη Σχολή. Αυτό γίνεται συνειδητά και στοχευμένα.

 

Ποιες είναι οι μουσικές που απολαμβάνετε να ακούτε στον προσωπικό σας χρόνο; Υπάρχει κάποιος μουσικός που θαυμάζετε;

 

Ακούω κάθε είδος μουσικής, όμως, απολαμβάνω περισσότερο την κλασσική μουσική. Είναι πραγματικά μια μυσταγωγία για μένα όπως σας ανέφερα, ψυχική και πνευματική.

 

Πιστεύετε ότι η ελληνική μουσική μπορεί να αναδείξει μια δυναμική παρουσία στην παγκόσμια μουσική σκηνή; Πώς κρίνετε τα σημερινά μουσικά δρώμενα;

 

Αναμφίβολα η ελληνική μουσική μπορεί να αναδείξει μια δυναμική παρουσία στην παγκόσμια μουσική σκηνή αφού έχει τα θεμέλια-και για μένα- το σθένος και την ψυχή να ξεχωρίσει. Γνωρίζω ότι υπάρχουν σπουδαίοι μουσικοί που υπηρετούν με μεράκι και σοβαρότητα. Όμως, με λυπεί το γεγονός, ότι πολλοί αρέσκονται στην υποκουλτούρα και την εφήμερη δόξα. Η εκβιομηχάνιση και στην μουσική υποδηλώνει τα τρωτά σημεία της. Πιστεύω όμως, ότι ο πραγματικός υπηρέτης της μουσικής δεν θα προδώσει τις αρχές και τα οράματά του.

 

Σήμερα υπάρχει μια τάση από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και από τις δισκογραφικές εταιρείες να αμβλυνθούν οι διαφορές στα «είδη» των τραγουδιών. Ποια η προσωπική σας εκτίμηση;

 

Ο συγκερασμός των <<ειδών>> της μουσικής είναι δημιουργία και εξέλιξη, το ένα είδος γονιμοποιεί το άλλο και έτσι ο χώρος ακολουθεί το φυσικό νόμο της εξέλιξης. Η συντήρηση των μουσικών αγαθών είναι μια διαδικασία φυσική του χρόνου, αφού στο χρόνο μπορούν να αντέξουν τα δυνατά και σοβαρά δημιουργήματα. Τα εφήμερα αφήνονται στη δύναμη της λησμονιάς. Όμως και η δεκτικότητα ως διαδικασία φυσική και αναγκαστική αφού τα μέσα σήμερα μπορούν να προβάλλουν τα πάντα. Δεν υπάρχουν σύνορα ούτε διαχωριστικές γραμμές γενικότερα στην τέχνη, αρκεί να υπηρετούν τα υψηλά ιδανικά. Μηχανισμοί άμυνας και επαρκείς αντιστάσεις πρέπει να υπάρχουν σε καθετί που υπονομεύει αυτά τα ιδανικά.

 

Τι είναι αυτό το οποίο δεν θα θυσιάζατε ποτέ, ακόμη κι αν το αντάλλαγμα ήταν μια τεράστια επιτυχία;

 

Αυτό που πραγματικά με γοητεύει και με προκαλεί καθημερινά είναι η επαφή με τους μαθητές μου. Είναι πραγματικά ένα βίωμα μοναδικό που μπορεί μόνο με αγάπη και αφοσίωση να πραγματοποιηθεί. Κάθε μέρα που περνάει χαίρομαι, αισθάνομαι τη χαρά της δημιουργίας, αφού μπορώ να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου και τη χαρά μου στους μαθητές μου. Θα ήθελα πραγματικά αυτό να είναι μια καθημερινότητα της ζωής μου, αφού με γεμίζει και με ευχαριστεί. Προτιμώ αυτές τις μικροχαρές καθημερινά παρά τις λίγες, τεράστιες επιτυχίες που πολλές φορές είναι και επικίνδυνες.

 

Που και πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια από σήμερα;

 

Θέλω να πιστεύω και αυτός είναι ο σκοπός μου μέσα σε 10 χρόνια αφενός να έχω καταφέρει να ανεβάσω το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης όπου ζω πλέον και την θεωρώ και δική μου και αφετέρου να έχω καταφέρει να βγάλω όσο πιο πολλούς μαθητές με πτυχία και διπλώματα σε επίσημες ειδικότητες και ανώτερα θεωρητικά.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα;

 

Όσον αφορά τα σχέδιά μου για το μέλλον, προτίθεμαι να τελειώσω τη σχολή μου στην Πρέβεζα ( Α.Τ.Ε.Ι.-Τμήμα Λογιστικής) ενώ ταυτόχρονα θέλω να ολοκληρώσω και τις σπουδές μου στη μουσική. Ήδη βρίσκομαι στην τάξη του διπλώματος της δασκάλας, φίλης και ας μου επιτραπεί η έκφραση <<μητέρας>> Ασπασίας Ζέρβα. Από τα πτυχία ανωτέρων θεωρητικών θα ήθελα να συνεχίσω και σε μια καινούργια ειδικότητα << Διεύθυνση Χορωδίας>>, που είναι και το τελευταίο πτυχίο που μπορεί να λάβει ένας μουσικός προκειμένου να ολοκληρωθεί. Προσωπικά πιστεύω πως δεν έχω ολοκληρωθεί ακόμα ως μουσικός. Όσο μεγαλώνω θα μαθαίνω ακόμη περισσότερα, γιατί η μουσική δεν έχει όρια, γιατί η μουσική είναι αυτή που θα σε παρηγορήσει στα δύσκολα, αυτή που θα συμπράξει στην ευτυχία, αυτή που ποτέ δεν θα σε προδώσει…, μπορεί να είσαι μόνος αλλά θα έχεις παρέα τη μουσική.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ