Την ώρα που το Παρίσι συγκλονίζεται σήμερα από την έκρηξη σε ένα αρτοποιείο, λόγω διαρροής φυσικού αερίου, με νεκρούς και τραυματίες, τα «κίτρινα γιλέκα» συνεχίζουν τις διαδηλώσεις τους.Μέρα πολλαπλών κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων η σημερινή σε μικρές και μεγάλες πόλεις. Το καινούργιο για τη σημερινή διαμαρτυρία είναι ότι επιλέχθηκε η πόλη Μπουρζ – μια πόλη 70.000 κατοίκων – στο κέντρο της χώρας ως καλύτερα προσβάσιμη χιλιομετρικά για ένα νέο ραντεβού παράλληλα με το Παρίσι. Οι μαγαζάτορες περιμένουν εκεί με αγωνία την εξέλιξη της σημερινής μέρας με δεδομένο ότι έχει απαγορευθεί κάθε συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης.

Στο Παρίσι τα ραντεβού έχουν διαφοροποιηθεί, τόπος συγκέντρωσης δεν είναι πλέον τα Ηλύσια Πεδία αλλά το υπουργείο Οικονομικών στο Μπερσί στα ανατολικά του Παρισιού. Στα δε δυτικά, τόπος συνάντησης είναι η Ντεφάνς, η επιχειρηματική συνοικία της πρωτεύουσας.

Από χθες αλλά και σήμερα το πρωί ο υπουργός εσωτερικών Κριστόφ Καστανιέ αλλά και ο υφυπουργός Λοράν Νουνιές δεν σταμάτησαν να δηλώνουν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται σκληρά επεισόδια κατά τη σημερινή διαμαρτυρία γι' αυτό και έχουν προετοιμάσει τις δυνάμεις για άμεση αντίδραση και προβλέπουν αύξηση των προληπτικών συλλήψεων. Δηλώσεις, για τις οποίες ορισμένοι θεωρούν ότι ο υπουργός «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Και δεν είναι ο μόνος…

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και ο Εμμανουέλ Μακρόν

Και ο πρόεδρος της χώρας όμως, ο Εμμανουέλ Μακρόν, δεν άντεξε να μην προσθέσει ακόμα ένα αιχμηρό σχόλιο στις δηλώσεις του, που έχουν έως τα τώρα βαθιά ενοχλήσει τους Γάλλους και του έχουν προσδώσει, μεταξύ άλλων, τον χαρακτηρισμό του «υπερόπτη».

Μαζί με τις ευχές και τα «χρόνια πολλά» στους αρτοποιούς χθες έκανε λόγο και για την έλλειψη της «έννοιας της προσπάθειας» από πολλούς συμπολίτες. «Οι ταραχές που διέρχεται η κοινωνία μας οφείλονται επίσης στο ότι πάρα πολλοί πολίτες θεωρούν ότι μπορούν να αποκτούν αγαθά χωρίς να κάνουν προσπάθεια. Ξεχνούν συχνά ότι παράλληλα με τις υποχρεώσεις της πολιτείας υπάρχουν και οι υποχρεώσεις των πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρος.

Οι πολιτικοί σχολιαστές προσπαθούν από χθες να αποκωδικοποιήσουν τη σκοπιμότητα της φράσης αυτής, λίγες ώρες πριν τη σημερινή 9η κινητοποίηση των κίτρινων γιλέκων.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ