Προσωπικές εμπειρίες, εικόνες και σκέψεις για την αλλαγή της ζωής μας μέσα από ένα διαφορετικό διαδικτυακό ημερολόγιο την εποχή του κορωνοϊού. Καταγραφές από τους δημοσιογράφους της DW. Σήμερα η Μαρία Ρηγούτσου.Διάβασα κάπου στο facebook πως ο κορωνοϊός είναι «μια κρυμμένη ευλογία» και πως οι Κινέζοι τον αποκαλούν «τον ιο της αλήθειας» γιατί αποκαλύπτει τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο. Και ίσως η λέξη «ευλογία» με τόσους θανάτους και αγωνία για το αύριο να μοιάζει άστοχη, ωστόσο αυτή η αναγκαστική περίοδος απομόνωσης έχει πολλές καλές πλευρές.

Σε προσωπικό επίπεδο ένα από τα πράγματα που χαίρομαι περισσότερο αυτή την περίοδο είναι ότι δεν είμαι αναγκασμένη το πρωί να παίρνω το τρένο για να πάω από την Κολωνία στη Βόννη όπου εργάζομαι. Στριμωγμένη σα σαρδέλα και σε ένα τρένο που εάν έχω την τύχη θα έρθει στην ώρα του. Αυτά περί ακρίβειας των γερμανικών σιδηροδρόμων είναι μύθος. Όσοι είμαστε αναγκασμένοι να κινούμαστε με τα ΜΜΜ το ξέρουμε από πρώτο χέρι. Μόνο τώρα επί κορωνοϊού ακούω στις ειδήσεις πως οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι έχουν βελτιώσει κατά πολύ την τήρηση των δρομολογίων.

Άλλο καλό. Μαγειρεύω με μεγαλύτερη ησυχία και τρώω πολύ πιο υγιεινά. Κοιτάω συνταγές στο ίντερνετ και φτιάχνω πράγματα που πάντα ήθελα. Για παράδειγμα τιραμισού. Θα μου πεις, σιγά το κατόρθωμα! Και δεν είναι ακριβώς το επιτυχημένο παράδειγμα υγιεινής διατροφής. Σωστό, αλλά πάντως ήταν πεντανόστιμο και πολύ το ευχαριστήθηκα. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο η προ κορωνοϊού καθημερινότητα δεν μου είχε επιτρέψει να φτιάξω τιραμισού.

Στα καλά να προσθέσω επίσης ότι ενώ δεν είχα διαπιστώσει καμία ιδιαίτερη έφεση στο gardening τώρα προσέχω σαν τα μάτια μου τις γλάστρες στο μπαλκόνι. Τις ποτίζω, τις σκαλίζω, βγάζω προσεκτικά ένα-ένα τα ξερά φυλλαράκια. Χρόνο έχω. Και ίσως αυτό τελικά να είναι το πιο ωραίο από όλα. Η αίσθηση ότι έχεις χρόνο και αυτός ο χρόνος κυλάει αργά. Χρόνο να λιαστείς στο μπαλκόνι (αυτές τις ημέρες έχουμε θαυμάσιες λιακάδες), χρόνο να διαβάσεις, χρόνο να μιλήσεις πιο πολύ στο τηλέφωνο και με ανθρώπους που μπορεί να τους σκεφτόσουν αλλά δεν επικοινωνούσατε συχνά. Ο κορωνοϊός σαν να έδωσε μια απολύτως δικαιολογημένη αφορμή να βρεθείς με τον «άλλο».

Αν καταφέρουμε να μείνουμε υγιείς, είμαι σίγουρη πως αυτός ο «ιος της αλήθειας» θα αφήσει και πολλά καλά. Ανάμεσα σε αυτά, ίσως και έναν αποτελεσματικότερο τρόπο διαχείρισης των κενών τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ