Ξεκίνησε η δίκη για τους πίνακες του Μπάζελιτς, οι οποίοι εκλάπησαν από άτομα που είχαν αναλάβει τη φύλαξη και μεταφορά έργων τέχνης του διάσημου εικαστικού από την αποθήκη του. Μια υπόθεση που μοιάζει με ταινία.Στο Μόναχο ξεκίνησε την Τρίτη μια δίκη που αφορά στην κλοπή πανάκριβων έργων τέχνης του 85χρονου διάσημου εικαστικού Γκέοργκ Μπάζελιτς. Η δίκη ξεκίνησε με μια αναπάντεχη παραδοχή και αποκάλυψη ενός εκ των τριών κατηγορούμενων: «Ναι, έκλεψα τον έναν πίνακα. Και επίσης τον κατέστρεψα και διασκόρπισα τα κομμάτια του σε πολλούς κάδους σκουπιδιών», ανέφερε ενώπιον των δικαστών ένας εκ των κατηγορούμενων, ο οποίος είναι μόλις 26 ετών.

Η τιμή του επίμαχου πίνακα του 1976, που σύμφωνα με τη μαρτυρία του κατηγορούμενου έχει καταστραφεί, υπολογίζεται ότι ανερχόταν στα 45.000€. Πρόκειται για ένα εκ των δεκαπέντων έργων του Γκέοργκ Μπάζελιτς που εκλάπησαν από την αποθήκη που φύλαγε ο Γερμανός εικαστικός τους πίνακές του στη μικρή πόλη Άσελχαϊμ, κοντά στο Μόναχο. Μαζί με αυτά εκπλάπησαν επίσης από την ίδια αποθήκη ένα γλυπτό του Τόνι Κραγκ και ένας πίνακς της ζωγράφου Κρίστα Ντίχγκανς.

Όλα ξεκίνησαν από την αποθήκη του εικαστικού

Στην πραγματικότητα ο 26χρονος από το Λεβερκούζεν μαζί με τον πατέρα του κατηγορούνται για συνέργεια σε κλοπή και απάτη, ενώ ένα τρίτο πρόσωπο από το Ντίσελντορφ θεωρείται υπαίτιο για το κύριο έγκλημα της κλοπής. Το εν λόγω πρόσωπο ανέφερε στο δικαστήριο ότι θέλησε να κλέψει πίνακες του Μπάζελιτς για τα αγοράσει κοκαΐνη. Η κινηματογραφική κλοπή των έργων έγινε σταδιακά, μεταξύ του Ιουνίου 2015 και του Μαρτίου 2016. Ωστόσο έγινε αντιληπτή πολύ αργότερα, όταν ο πατέρας του 26χρονου προσπάθησε να πουλήσει έναν πίνακα του Μπάζελιτς σε γκαλερίστα. Ο γκαλερίστας υποπτεύθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο πίνακα κι έτσι απευθύνθηκε αμέσως στον ίδιο τον Μπάζελιτς. Έτσι ο Γερμανός εικαστικός κατάλαβε ότι έλειπαν αυτοί και άλλοι πολλοί πίνακές του από την αποθήκη.

Όλοι οι ύποπτοι εργάζονταν σε εταιρεία που είχε αναλάβει τη φύλαξη και μεταφορά έργων τέχνης από την αποθήκη του Μπάζελιτς. Στο μεταξύ πολλά από τους κλεμμένους πίνακες εντοπίστηκαν στο σπίτι του πατέρα και του γιου στο σπίτι τους στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, στις αρχές του 2017.

Γιατί όμως καταστράφηκε ο πανάκριβος πίνακας του 1976; Πιθανώς καταστράφηκε στην προσπάθεια του γιου να καλύψει τα ίχνη των εγκληματικών ενεργειών της οικογένειάς του. Οι υπόλοιποι πίνακες είχαν ήδη σταλεί σε άλλο ασφαλές μέρος και δεν κινδύνευαν να εντοπιστούν. Μέχρι στιγμής πάντως από τους κλεμμένους πίνακες οι 17 έχουν επιστραφεί, ένας αγνοείται και ένας καταστράφηκε. Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ποιος είναι ο Γκέοργκ Μπάζελιτς

Ο Γκέοργκ Μπάζελιτς, σήμερα 80 ετών, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή εκπροσώπους της γερμανικής σύγχρονης ζωγραφικής και γλυπτικής. Έγινε γνωστός παγκοσμίως τη δεκαετία του '60 για τις εκφραστικές, ανάποδες προσωπογραφίες του. Είναι γνωστός επίσης για τα πολιτικά θέματα που έθιξε μέσα από την εικαστική του δημιουργία μεταπολεμικά, ενώ τον απασχόλησαν ιδιαίτερα οι έννοιες της καταστροφής και της αποδόμησης, τις οποίες απέδωσε με έντονα χρώματα και δυναμικές φιγούρες. Μέχρι σήμερα παραμένει ενεργός και δραστήριος.

Κριστίνα Μπούρακ, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ