Ολιγωρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο διατροφικό σκάνδαλο με τα τοξικά αυγά βλέπει ο γερμανός ευρωβουλευτής Καρλ Χάιντς Φλόρεντς. Επισημαίνει ωστόσο ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις.Αίσθηση προκάλεσαν τα νέα της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες: σε δεκαπέντε κράτη-μέλη της ΕΕ επεκτείνεται πλέον το διατροφικό σκάνδαλο με τα αποκαλούμενα "τοξικά αυγά", που έχουν επιμολυνθεί με το παρασιτοκτόνο Fipronil. Η Κομισιόν συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, το αργότερο στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκειμένου να βρεθεί ελάχιστος κοινός παρονομαστής ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις προδίδουν ωστόσο και μία αίσθηση αμηχανίας: Ναι, η σύσκεψη θα συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν, αλλά μόνο αφού συγκεντρωθούν προηγουμένως όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και σε κάθε περίπτωση το αργότερο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μήπως όλα αυτά γίνονται πολύ αργά; Αυτό πιστεύει ο γερμανός ευρωβουλευτής του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Καρλ Χάιντς Φλόρεντς, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

Σε συνέντευξή του προς τη γερμανική ραδιοφωνία (DLF), ο έμπειρος ευρωβουλευτής δηλώνει: "Η Κομισιόν έχει λησμονήσει ότι βασική υποχρέωσή της είναι η τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις, όπως στο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου πρόσφατα, ότι η Κομισιόν δεν είχε λάβει εγκαίρως τις προβλεπόμενες και απαραίτητες πληροφορίες από τα κράτη-μέλη. Εδώ ο Επίτροπος (Βιτένις) Αντρουκάιτις και οι υπηρεσίες του θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερο ζήλο. Το να συγκαλέσουμε μία χαλαρή σύσκεψη, δεν μου λέει κάτι. Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι: Πρώτον, πιο αναλυτικές πληροφορίες από τα κράτη-μέλη για τυχόν παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, και αναφέρομαι και στην ίδια τη Γερμανία. Και δεύτερον, πιο αυστηρές κυρώσεις".

"Στα κράτη-μέλη οι μεγαλύτερη ευθύνη"

Ο ίδιος ο Επίτροπος Αντρουκάιτις έχει δηλώσει ότι η έκτακτη σύσκεψη για το νέο διατροφικό σκάνδαλο γίνεται, προκειμένου να τερματιστεί το "μπαλάκι των ευθυνών" και να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κρατών-μελών για το ποιός είχε ή δεν είχε ενημερώσει αρμοδίως όταν έπρεπε. Μπορεί λοιπόν να μην λειτούργησε εγκαίρως το προβλεπόμενο "συστημα έγκαιρης προειδοποίησης" στην Ευρώπη, λέει ο ευρωβουλευτής Καρλ Χάιντς Φλόρεντς, αλλά ο δίκαιος καταμερισμός των ευθυνών θα έπρεπε να αρχίσει από τις εθνικές κυβερνήσεις, καταλήγοντας βεβαίως στην Κομισιόν. "Πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι είναι φυσικά τα κράτη-μέλη, που αδρανούν επί εβδομάδες ολόκληρες. Νομίζει το Βέλγιο ότι μπορεί να σιωπά για εβδομάδες, να μην δίνει σημαντικές πληροφορίες εκεί που προβλέπεται, να μην ενημερώνει τι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν. Και όταν λέω να ενημερώνει, δεν εννοώ να στείλει δυο-τρία E-Mails, αλλά να προσφέρει μία εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τα κακώς κείμενα".

Απαντώντας στην ερώτηση εάν οι ίδιοι οι ελεγκτές διαθέτουν την κατάλλη επάρκεια, αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να διενεργήσουν τους προβλεπόμενους ελέγχους, ο γερμανός ευρωβουλευτής επισημαίνει: "Εντάξει, πάντα είναι η εύκολη λύση να κατηγορείς τους ελεγκτές. Το πιο σημαντικό είναι, νομίζω, να αισθανθούν την απειλή του νόμου και των Βρυξελλών οι αρμόδιες εθνικές αρχές, οι υπηρεσίες, τα υπουργεία. Γιατί σήμερα αυτό δεν συμβαίνει…"

Ευρωβουλευτής και …χοιροτρόφος

Ο Καρλ Χάιντς Φλόρεντς είναι πλέον ένας από τους πιο έμπειρους ευρωβουλευτές, καθώς εξελέγη για πρώτη φορά το μακρινό 1989. Παράλληλα όμως, δηλώνει και άνθρωπος της πράξης, δηλαδή αγρότης και κτηνοτρόφος. Χοιροτρόφος για την ακρίβεια. Υπό αυτό το πρίσμα, βλέπει τη μεγάλη εικόνα και υποστηρίζει ότι το κλειδί για να αποφευχθούν παρόμοια διατροφικά σκάνδαλα στο μέλλον, είναι η απομάκρυνση από το ισοπεδωτικό μοντέλο της μαζικής καλλιέργειας ή εκτροφής, που μειώνει το κόστος, αλλά δυστυχώς ευτελίζει και τις προδιαγραφές ποιότητας: "Είναι σωστό ένας νεαρός κτηνοτρόφος σήμερα να μην αρχίζει καν την εκτροφή, αν δεν έχει τουλάχιστον 3.000 χοίρους, για παράδειγμα; Αυτή είναι η αγροτική πολιτική που θέλουμε; Νομίζω πως όχι. Χρειαζόμαστε διαφορετικές, βιώσιμες δομές στην ύπαιθρο. Δεν θέλω να επιστρέψω στην Κιβωτό του Νώε, αλλά δεν μπορώ να βλέπω και ένα χοιροστάσιο με 5.000 ζώα. Κάποιοι συνάδελφοι μπορεί να έχουν διαφορετική γνώμη, αλλά ξέρετε, έχω εκθρέψει χοίρους επί 30 χρόνια. Κάτι ξέρω κι εγώ απ΄αυτά…"

Σάντρα Σουλτς (DLF), Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ