Ποιοι είναι οι λόγοι της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής; Και σε ποιο βαθμό είναι υλοποιήσιμες οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη; Εκτιμήσεις από τον πολιτικό επιστήμονα και συγγραφέα Έγκμπερτ Σόινεμαν.Όπως επισήμανε μιλώντας προς τη Deutsche Welle ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας, φιλόσοφος και συγγραφέας Έγκμπερτ Σόινεμαν, προκειμένου να εξηγηθούν οι λόγοι της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να γίνει καταρχήν ο εξής διαχωρισμός: «Το 2015 υπήρξε μια περισσότερο αριστερού προσανατολισμού εκλογική δύναμη που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα όμως υπήρξαν και ψηφοφόροι προερχόμενοι από την αστική τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει τότε 36%. Αυτό είναι εφικτό μόνον όταν αντλείς ψήφους και από το χώρο του κέντρου. Όσον αφορά καταρχήν τους αριστερούς ψηφοφόρους, απογοητεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό για το ότι πέρασε το τρίτο πακέτο βοήθειας το 2015. Αυτό δεν αποτυπώθηκε καταρχήν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 διότι πολλά από όσα αποφασίστηκαν άρχισαν να υλοποιούνται σταδιακά και υπήρχε η ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρούσε στην απαρέγκλιτη υλοποίησή τους. Ωστόσο το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του».

Όπως σημειώνει ο Έγκμπερτ Σόινεμαν, βαθύς γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, με αρκετές δημοσιεύσεις και για την ελληνική κρίση, τη δυσαρέσκεια αυτή στο αριστερό στρατόπεδο ενέτειναν και πολλά άλλα ζητήματα. Μεταξύ αυτών η «ανελέητη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων -συχνά κερδοφόρων- κρατικών επιχειρήσεων», η μη διεκπεραίωση της λίστας Λαγκάρντ με τα ονόματα 2.000 φοροφυγάδων καθώς «υπήρχε η ελπίδα ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα έκανε περισσότερα στο πεδίο αυτό» αλλά και η υπόσχεση για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημόσιας ΕΡΤ που τελικώς δεν υλοποιήθηκε.

Υπερφορολόγηση και Πρέσπες

Το 2015 ψήφισαν όμως τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί πολίτες προερχόμενοι από τη μεσαία τάξη, ορισμένοι ακόμη και με εθνικιστικό προσανατολισμό, οι οποίο απογοητεύτηκαν για άλλους λόγους, όπως εξηγεί ο κ. Σόινεμαν.

«Ο πιο βασικός λόγος ήταν η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Θα πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι στην Ελλάδα ότι πολλοί άνθρωποι, περισσότεροι απ΄ ότι στη Γερμανία, έχουν ιδιόκτητα σπίτια και όλοι αυτοί επιβαρύνθηκαν σημαντικά. Αυτοί γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι η ‘συμφωνία ειρήνης’ με τη Βόρεια Μακεδονία που απομάκρυνε πολλούς ψηφοφόρους προερχόμενους από την αστική τάξη αλλά και άλλους με εθνικιστικό προσανατολισμό».

Πώς εξηγεί όμως ο πολιτικός επιστήμονας το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αποφάσισε να στηρίξει στις εκλογές της Κυριακής και πάλι ένα κόμμα που θεωρείται συνυπεύθυνο για την κρίση των τελευταίων δέκα χρόνων; «Το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί και προκαλεί καταρχήν τουλάχιστον έκπληξη. Απ΄ ότι φαίνεται όμως η μεσαία τάξη, η οποία είχε συνδράμει τον ΣΥΡΙΖΑ για να ανέλθει στην εξουσία, στήριξε τώρα και πάλι τους συντηρητικούς. Επίσης, ο Μητσοτάκης που στην αρχή είχε τα προβλήματά του ακόμη και εντός του κόμματος διότι θεωρούνται ένας άχρωμος, μη χαρισματικός τεχνοκράτης και ως έναν βαθμό δικαίως, ενδεχομένως να έλαβε τώρα την στήριξη των πολιτών ακριβώς λόγω των χαρακτηριστικών αυτών. Υπό την έννοια ότι είναι προτιμότερο να αναλάβει τώρα ένας ειδικός. Προχώρησε σε μια σειρά υποσχέσεων, κυρίως για μείωση της φορολογίας. Κατά πόσον όμως είναι αυτό εφικτό με ένα χρέος άνω του 180% επί του ΑΕΠ; Δεν ξέρω πώς θα τα κάνει όλα αυτά. Πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρει. Θα πρέπει να δούμε ποιες προεκλογικές υποσχέσεις θα μπορέσει να υλοποιήσει, εκτιμώ λίγες».

Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ