Χαλάρωση των μέτρων προτείνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, καλώντας όμως τους μη εμβολιασμένους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.Μία διαφορετική προσέγγιση για την καταπολέμηση της πανδημίας προτείνει ο φιλελεύθερος πολιτικός Γιόαχιμ Σταμπ, αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον πενταψήφιος, για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο, ο Γιόαχιμ Σταμπ εκτιμά- και δεν είναι ο μόνος- ότι πρέπει να επικρατήσουν άλλα κριτήρια για τη λήψη περιοριστικών μέτρων. Σε πρώτη φάση ο φιλελεύθερος πολιτικός προτείνει για τη Γερμανία μία «ημέρα ελευθερίας» κατά τα πρότυπο άλλων βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), εξηγεί: «Είχα πει εξ’ αρχής ότι το νόημα της ημέρας αυτής δεν θα ήταν να κάνουμε ένα μεγάλο πάρτυ, όπως συμβαίνει στην Αγγλία. Μιλούσα για μία ‘ημέρα ευθύνης’. Είναι κάτι που ήδη εφαρμόζεται στη Δανία και στην Ολλανδία, όταν η επιδημιολογική εικόνα παραμένει σταθερή. Άλλωστε το εμβόλιο έχει αλλάξει τα δεδομένα, ο καθένας πλέον μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του από τις σοβαρές επιπλοκές της ασθένειας».

Ζήτημα ατομικής ευθύνης;

Τελικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε την ιδέα για μία «Ημέρα Ελευθερίας». Ωστόσο οι προτάσεις Σταμπ παρουσιάζουν ενδιαφέρον, γιατί προστίθενται σε μία σειρά άλλων προτάσεων από κορυφαίους πολιτικούς, οι οποίοι διερευνούν δυνατότητες για χαλάρωση των μέτρων, αλλά μόνο για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Όπως λέει ο ίδιος ο Γιόαχιμ Σταμπ: «Πρέπει να συνεχίσουμε να παρακινούμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, γιατί οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές εάν ασθενήσουν. Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι το κράτος δεν μπορεί να συμπεριφέρεται συνεχώς ωσάν να είναι η γκουβερνάντα μας. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε και την ατομική ευθύνη του καθενός…»

Ένα ακόμη- και μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρό- επιχείρημα για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είναι οι κίνδυνοι που επιφέρει ο εγκλεισμός για τα μικρά παιδιά, υποστηρίζει ο φιλελεύθερος πολιτικός: «Οι παιδίατροι μας λένε ότι ο εγκλεισμός μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Παχυσαρκία, για παράδειγμα. Πολλά παιδιά, εδώ και μήνες, δεν έχουν συμμετάσχει στα μαθήματα κολύμβησης, δεν είχαν καμία απολύτως αθλητική δραστηριότητα. Οι παιδίατροι κάνουν λόγο για φοβίες, για διαταραχές στην επικοινωνία, για αναπτυξιακές δυσκολίες, πρέπει να τα συνυπολογίζουμε όλα αυτά…»

Δύσκολο το «ζύγισμα» πριν τις τελικές αποφάσεις

Ο Γιόαχιμ Σταμπ πιστεύει ότι ο διαρκής εγκλεισμός μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά μεγαλύτερα προβλήματα από την ίδια την πανδημία. Ωστόσο, η πρότασή του για άρση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Οκτωβρίου δεν έγινε δεκτή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στον βαθμό που μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο φιλελεύθερος πολιτικός πιέζει τώρα για μία άλλη προσέγγιση με κύριο κριτήριο όχι τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά τον αριθμό των εισαχθέντων στα νοσοκομεία και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας. «Στο Αμβούργο υπάρχουν ήδη συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται μόνο ανεμβολίαστοι», λέει ο Γιόαχιμ Σταμπ. «Γι αυτό απευθύνω έκκληση σε όλους, για μία ακόμη φορά, να εμβολιαστούν, να μην αντιμετωπίζουν την κατάσταση με επιπολαιότητα. Αλλά από ένα σημείο και μετά, αρχίζει η ατομική ευθύνη του καθενός…»

Μόριτς Κίπερ (DLF)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ