Βαθαίνει η κρίση εντός του κόμματος των Συντηρητικών εξαιτίας ενός ακόμη πάρτι, ενώ στις έρευνες εμπλέκεται πλέον και η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.Στο σύνολό τους, και τουλάχιστον μέχρι σήμερα, 17 πάρτι διοργανώθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ και τα κυβερνητικά γραφεία εν μέσω λοκντάουν και αυστηρών περιορισμών της πανδημίας. Το τελευταίο πάρτι που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και το οποίο επιβεβαιώθηκε μόλις χθες από το Number 10, ήταν στις 19 Ιουνίου του 2020, στα 56α γενέθλια του Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με το ITV, η σύντροφος του Τζόνσον, Κάρι Σίμονς, του επιφύλασσε ένα πάρτι έκπληξη, όπου συγκεντρώθηκαν εντός του γραφείου του υπουργικού συμβουλίου περίπου 30 άτομα.

Αν και σήμερα το κυβερνητικό γραφείο προσπαθεί να υποβιβάσει το γεγονός ξεκαθαρίζοντας ότι «συγκεντρώθηκαν για λιγότερο από 10 λεπτά», η πίεση προς τον Μπόρις Τζόνσον αυξάνεται δραματικά.

Ξεκινά έρευνα των πάρτι και από την Μητροπολιτική αστυνομία

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το πρωί, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για κάποια από τα πάρτι που πραγματοποιήθηκαν σε Ντάουνινγκ Στριτ και Whitehall, μετά από πιέσεις και επικρίσεις που δέχτηκε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου (London Assembly) για καθυστέρηση της διαδικασίας.

Ξεκαθαρίζεται βέβαια ότι η έρευνα της αστυνομίας δεν θα έχει ποινικές διώξεις, αλλά επιβολές προστίμων και διοικητικών κυρώσεων σε εκείνους που παραβίασαν τους νομικούς περιορισμούς των λοκντάουν.

Στενεύουν τα περιθώρια για τον Μπόρις Τζόνσον

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Σερ Κιρ Στάρμερ, δήλωσε για ακόμα μία φορά ότι «ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας εθνικός περισπασμός και πρέπει να φύγει». Όμως εκτός από τις πιέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση για παραίτηση, η δυσαρέσκεια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και εντός του κόμματος των Συντηρητικών.

Ήδη οκτώ Συντηρητικοί βουλευτές έχουν καταθέσει επίσημα πρόταση δυσπιστίας προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, ενώ πολλοί έχουν θέσει ως προθεσμία για την απόφασή τους τη δημοσίευση της επίσημης έρευνας που έχει διαταχθεί για τα σκανδαλώδη πάρτι.

Όμως, παρόλα αυτά, ο Μπόρις Τζόνσον έχει ακόμα κάποιους σταθερούς υποστηρικτές του. Ο υπουργός Μεταφορών, Γκράντ Σάαπς, δήλωσε στο BBC, ότι «οι άνθρωποι του πρωθυπουργού θεώρησαν ότι θα ήταν απλά ευγενικό» να πουν ένα χρόνια πολλά στον πρωθυπουργό, ενώ και η υπουργός Πολιτισμού, Ναντίν Ντόρις, σε ειρωνικό τόνο αναρωτήθηκε μέσω τουίτερ «αν η αγορά ενός κέικ και τα χρόνια πολλά εντός ενός γραφείου που ήδη κάποιοι δουλεύουν μαζί, τώρα τα αποκαλούμε πάρτι».

Μένει να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες καθώς τώρα που στις έρευνες εμπλέκεται και η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου υπάρχει πιθανότητα να αργήσει η δημοσίευση της περιβόητης έρευνας της Σου Γκρέι.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ