Με αφορμή την επίσημη κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος των 50 ευρώ σήμερα, μια ματιά σε μερικά από τα πιο περίεργα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν ποτέ. Από το πιο μεγάλο, μέχρι το πιο μικρό.Η ΕΚΤ υπόσχεται ότι το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ είναι πολύ πιο ασφαλές από το παλιό, το οποίο στατιστικά παραχαράσσεται συχνότερα από κάθε άλλο χαρτονόμισμα του ευρώ. ‘Ήδη έχουν αντικατασταθεί τα χαρτονομίσματα των 5, 10, και 20 ευρώ, ενώ έπονται εκείνα των 100 και 200. Το νέο 50ευρω φέρει πλέον στην ταινία ασφαλείας μια μυθολογική προσωπογραφία της Ευρώπης, διαθέτει πιο δυνατά χρώματα, ενώ το όνομα της ΕΚΤ αποτυπώνεται πλέον σε εννέα αντί για πέντε γλώσσες.

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος των 50 ευρώ, ας δούμε μερικά από τα πιο περίεργα χαρτονομίσματα που έχουν κυκλοφορήσει στον κόσμο.

Το μικρότερο κυκλοφόρησε το 1917 στη Ρουμανία με διαστάσεις… γραμματοσήμου. Λόγω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι τιμές χαρτιού είχαν αυξηθεί υπερβολικά και έτσι η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να συρρικνώσει το μέγεθος του χαρτονομίσματος των 10 Μπάνι. Από την άλλη πλευρά το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα με διαστάσεις που ξεπερνούσαν μια σελίδα A4 εκδόθηκε στις Φιλιππίνες το 1998 για τα 100 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Το χαρτονόμισμα των 100.000 πίσο ενδιαφέρει σήμερα κυρίως τους συλλέκτες.

Χαρτονόμισμα αξίας 6.000 ευρώ!

Το τραπεζογραμμάτιο με τη μεγαλύτερη αξία κυκλοφόρησε το 1973 στη Σιγκαπούρη. Είχε αξία 10.000 δολαρίων που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 6.000 ευρώ. Από το 2004 άρχισε σιγά σιγά να αποσύρεται λόγω των πολλών φαινομένων παραχάραξης.

Από τη Ζιμπάμπουε προέρχεται το χαρτονόμισμα με τη μεγαλύτερη ονομαστική αξία. Ως αντίδραση στον υπερπληθωρισμό η κεντρική τράπεζα της αφρικανικής χώρας εξέδωσε ένα χαρτονόμισμα των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Ζιμπάμπουε. Υπήρχε περίοδος κατά την οποία μάλιστα μια φρατζόλα ψωμί στοίχιζε στη χώρα σχεδόν 300 δις δολάρια!

Την ίδια στιγμή υπάρχουν χώρες χωρίς χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Κίνα. Το μεγαλύτερο τραπεζογραμμάτιο σε κυκλοφορία έχει αξία περίπου 13,50 ευρώ. Και επειδή οι περισσότερες συναλλαγές στη χώρα γίνονται σε μετρητά οι Κινέζοι φέρνουν μαζί τους βαλίτσες με χρήματα όταν θέλουν να αγοράσουν ακίνητο ή αυτοκίνητο!

Τεστ αντοχής… για χαρτονομίσματα

Τα τελευταία χρόνια τα χαρτονομίσματα έχουν γίνει πια προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όχι μόνο προκειμέμουν να αποτραπούν επίδοξοι παραχαράκτες, αλλά και για να βελτιωθεί η ανθεκτικότητά τους. Για παράδειγμα τα ευρώ αντέχουν σε πλύσεις 90 βαθμών, σε γερό τσαλάκωμα ή ακόμα και σε ασετόν! Πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά περνούν από εξοντωτικά τεστ αντοχής.

Επειδή χρησιμοποιούνται περισσότερο τα χαρτονομίσματα των 5, 10 και 20 ευρώ έχουν την μικρότερη διάρκεια ζωής και αντικαθίστανται συνήθως μετά από ένα εξάμηνο. Όσο ωστόσο αυξάνεται η αξία, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής των τραπεζογραμματίων.

Ζίλκε Μπάλβεγκ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ