Ώρες μετά τo μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο, δύο υπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους. Ο υπουργός Brexit Ντομινίκ Ραμπ και η υπουργός Εργασίας Εστερ Μακ Βέι. Τι θα ακολουθήσει τώρα στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας;Εξαιρετικά κακή εξέλιξη για την Τερέζα Μέι συνιστά η παραίτηση του Ντόμινικ Ραμπ, υπουργού αρμόδιου των διαπραγματεύσεων αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ραμπ είναι ένας από τους δέκα υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις στο προσχέδιο της συμφωνίας. Κύριος λόγος της διαφωνίας τους, είναι η επ´αόριστον, όπως οι ίδιοι ερμηνεύουν, παραμονή της Βρετανίας στην Τελωνιακή Ένωση. Το γιατί ο υπουργός που γνώριζε εκ των προτέρων το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν παραιτήθηκε πριν το υπουργικό συμβούλιο αλλά μετά θα πρέπει να αναζητηθεί στη φιλοδοξία του να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι.

Πληροφορίες φέρουν τον Μάικλ Γκόουβ να αναλαμβάνει το υπουργείο Brexit. Οι δραματικές εξελίξεις αφήνουν πλέον ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Τα πιθανά ενδεχόμενα

Την άρση εμπιστοσύνης της Πρωθυπουργού από 48 βουλευτές, ενδεχόμενο που ανοίγει την πόρτα για την ανατροπή της εάν αυτή εγκριθεί από159 βουλευτές όπως απαιτεί το καταστατικό του Συντηρητικού Κόμματος. Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν τόσοι βουλευτές ώστε να ανατρέψουν την Τερέζα Μέι.

Δεύτερο ενδεχόμενο: Να καταψηφιστεί η συμφωνία από την πλειοψηφία των βουλευτών όλων των κομμάτων όταν αυτή έλθει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τρίτο ενδεχόμενο, πολύ πιθανό πλέον: Να τεθεί η συμφωνία σε δημοψήφισμα.

Εν κατακλείδι, αυτό που γίνεται σαφές είναι πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το άγνωστο κάτι που δεν πρόκειται επ´ ουδενί να δεχθεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Εξ ου και το ενδεχόμενο αυτή να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ