Η Σοφία κατάφερε να αποσπάσει το σεβασμό των Ισπανών. Στήριξε την οικογένειά της σε δύσκολες στιγμές. Δεν λύγισε ακόμη κι όταν ξέσπασε σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Χουάν Κάρλος. Είναι γνωστή για το κοινωφελές της έργο.Με μια κίτρινη σακούλα σκουπιδιών ανά χείρας η τέως βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας περπατά σκυφτή στην παραλία Cala Teulera της Μινόρκας. Χωρίς γάντια μαζεύει σκουπίδια από πλαστικό. Τέλος Σεπτεμβρίου η πρώην εστεμμένη μαζί με 2000 εθελοντές ήρθε στο νησί για να καθαρίσει τις ακτές του από σκουπίδια. Σήμερα η Σοφία συμπληρώνει τα 80 της χρόνια. Μαζί με την οικογένειά της και 50 προσκεκλημένους θα γιορτάσει στο ανάκτορο Θαρθουέλα.

«Η Σοφία είναι αγωνίστρια»

«Ήθελα να έρθω εδώ, δεν μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα μόνο από το γραφείο, στα χαρτιά» λέει η μητέρα του βασιλιά Φελίπε του VI για τις δραστηριότητές του ιδρύματος Fundacion Reine Sofia που στηρίζει μια μεγάλη γκάμα πρωτοβουλιών από περιβαλλοντικά προγράμματα μέχρι δράσεις για την εκπαίδευση. Συμμετέχει και η ίδια ενεργά φυτεύοντας δένδρα, επισκεπτόμενη ξενώνες ζώων και συμπαραστεκόμενη σε ασθενείς και κατατρεγμένους. Διατηρεί την υγεία της προσέχοντας τη διατροφή της και κάνοντας σχεδόν καθημερινά γυμναστική. Επί τέσσερις δεκαετίες υπηρέτησε τη χώρα της ως βασίλισσα στο πλευρό του βασιλιά Χουάν Κάρλος. Ακόμη και μετά την παραίτησή του από το θρόνο τον Ιούνιο του 2014 υπό το βάρος σκανδάλων και προβλημάτων υγείας, η Σοφία έθεσε ως προτεραιότητα την οικογένειά της και τη χώρα της. Πέρασε δύσκολες στιγμές. Όσοι την ξέρουν καλά δεν απορούν. «Η Σοφία είναι μια αγωνίστρια» είπε πριν χρόνια η βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας.

Η Σοφία γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και ήταν η πρωτότοκη κόρη του τότε βασιλιά Παύλου Ι και της Φρειδερίκης του Ανοβέρου. Μεγάλωσε στην Αίγυπτο και τη Ν. Αφρική. Στη Γερμανία η δισέγγονη του τελευταίου γερμανού αυτοκράτορα πήγε στο σχολείο για την ελίτ του Σάλεμ. Σπούδασε στην Αθήνα μουσική και αρχαιολογία και έλαβε πολλούς τιμητικούς διδακτορικούς τίτλους, τελευταία από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αργότερα έδωσε μεγάλη σημασία στην παιδεία και φρόντισε οι δύο της κόρες να τελειώσουν πανεπιστήμιο.

Απέσπασε τον σεβασμό

Τον μελλοντικό της σύζυγο γνώρισε στο 1954 σε μια κρουαζιέρα στο Αιγαίο. Οχτώ χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν. Στην Ισπανία δεν έγινε δεκτή με ανοιχτές αγκάλες. Μια Ελληνίδα, ορθόδοξη χωρίς γνώσεις ισπανικών φάνταζε πολύ ύποπτο στους Ισπανούς. Αλλά εκείνη αποδέχτηκε τα νέο της ρόλο, έμαθε ισπανικά σε λίγους μήνες και ασπάστηκε τον καθολικισμό. Σήμερα δηλώνει ότι είναι 100% Ισπανίδα. Με αμείωτη τη συναίσθηση καθήκοντος ως βασίλισσα και την άνευ όρων αφοσίωση στην οικογένειά της κατάφερε να αποσπάσει τον σεβασμό του ισπανικού λαού. Σε αντίθεση με άλλα μέλη της οικογένειάς της το όνομά της δεν αναμείχθηκε σε κανένα σκάνδαλο. Η καθοδική πορεία ξεκίνησε το 2012 από ένα πολυδάπανο σαφάρι ελεφάντων του συζύγου της Χουάν Κάρλος στη Μποτσουάνα στο πλευρό μιας άλλης γυναίκας, σε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Ισπανία. Για κακή του τύχη το γεγονός μαθεύτηκε γιατί έσπασε το πόδι του και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κλινική της Ισπανίας. Ο αντίκτυπος ήταν τόσο μεγάλος που στο τέλος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.

Ακολούθησαν σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος από τον σύζυγο της κόρης της Σοφίας, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης. Το βασιλικό ζεύγος που επί χρόνια είχε τη φήμη του τέλειου ζευγαριού σήμερα περνά πολύ χρόνο χωριστά σύμφωνα με τον ισπανικό τύπο. Αλλά στα σημερινά της γενέθλια, η Σοφία σχεδιάζει να ξαναβρεθούν και πάλι μαζί σε μια συναυλία προς τιμήν της. Όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε πιστή στην οικογένειά της ακόμη και στον αμφιλεγόμενο γαμπρό της. Με τον ξεχωριστό αυθεντικό της τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στους ανθρώπους είναι σήμερα το πιο αγαπητό μέλος της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, πιο πολύ και από τον βασιλιά Φελίπε. Κι αυτό σε μια χώρα όπου το 37% επιθυμεί την κατάργηση της μοναρχίας.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ