Με μνημόσυνο και κεντρική τελετή τιμώνται στο Βερολίνο οι σχεδόν 80.000 άνθρωποι που έχασαν στη Γερμανία τη μάχη με τον κορωνοϊό. Μια πρωτοβουλία του προέδρου Σταϊνμάιερ.Στο Βερολίνο πραγματοποιούνται σήμερα μνημόσυνο και κεντρική τελετή στη μνήμη των σχεδόν 80.000 ανθρώπων που ο θάνατος τους σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτών των τελετών είχε αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, ο κ. Σταϊνμάιερ «θέλει να στείλει κατά αυτό τον τρόπο το μήνυμα ότι ως κοινωνία μνημονεύουμε τους ανθρώπους που έχουν πεθάνει αυτό το διάστημα.» Οι τελετές μνήμης πραγματοποιούνται όμως και για τους συγγενείς που λόγω της πανδημίας δεν είχαν τη δυνατότητα να βρίσκονται στο πλευρό των δικών τους για να τους αποχαιρετίσουν .

Συμμετοχή των ανώτατων θεσμών

Στις τελετές συμμετέχουν οι πρόεδροι των ανώτατων οργάνων και θεσμών της χώρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ως τον πρόεδρο της βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο του ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου Στέφαν Χάρμπαρτ. Από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων του κορωνοϊού παραβρίσκονται, λόγω των ισχυόντων περιορισμών, μόνο μέλη από πέντε οικογένειες.

Πριν από την κεντρική τελετή μνήμης νωρίς το απόγευμα στην αίθουσα του Κonzerthaus πραγματοποιήθηκε το πρωί οικουμενικό μνημόσυνο σε εκκλησία του Βερολίνου. Σε αυτή συμμετείχαν και οι επικεφαλής μητροπολίτες της καθολικής και ευαγγελικής εκκλησίας, μουσουλμάνος κληρικός, ραβίνος, καθώς και ο πρωτοπρεσβύτερος και πρόεδρος του Συμβουλίου των Εκκλησιών Γερμανίας πάτερ Κωνσταντίνος Μύρων από την Μητρόπολη Γερμανίας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ