Ο Πρόεδρος του ΠΣΗΕ Χρυσόστομος Δήμου κατά την παράδοση των διπλωμάτων.

Γιάννινα, 03.08.2010. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού για τα Ηπειρωτόπουλα του Εξωτερικού. Στο πρόγραμμα φέτος συμμετείχαν είκοσι ένας νέοι Απόδημοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Καναδά, και τη Γερμανία.Το Πρόγραμμα υλοποίησε το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο την Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2010. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Κέντρου Καθηγητής Ιωάννης Γεροθανάσης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αυτό που τέθηκε υπό την Αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού και γίνεται βάσει πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το Πανεπιστήμιο και στόχος του είναι η παγιοποίηση του.

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος, συνέχισε ο κ. Πρύτανης,  είναι να γνωρίσουν οι νέοι Απόδημοι Ηπειρώτες την τοπική πολιτισμική παράδοση, να βελτιώσουν το επίπεδο ελληνομάθειάς τους, να επανασυνδεθούν με την Πατρίδα και να αποκτήσουν σταδιακά συνείδηση της ελληνικής τους καταγωγής.

Οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της τελετής τα αποτελέσματα των εργασιών τους. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Την τελετή λήξης παρακολούθησαν εκτός  του διδακτικού προσωπικού ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης, Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Νίκος Γκόντας, ο Αντιπρόεδρος της Ζαππείου Επιτροπής & Επίτιμος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Α. Μπότσος και ο ταμίας της κ. Γ. Μπαμίχας,  οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.κ.  Γ.  Παπαγεωργίου, Σ. Λουκάς, Δ. Στεφάνου, καθώς και ο νεοεκλεγείς Αντιπρύτανης Γεώργιος Καψάλης. Εκ μέρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού ο Πρόεδρος Χρυσόστομος Δήμου, ο Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Φώτης Γκαλίτσης, ο Υπεύθυνος Τύπου και Γενικός Γραμματέας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονίας Ευρώπης Σπύρος Κωσταδήμας, ο Πρόεδρος  της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Ηλίας Γαλανός και η Ταμίας Δήμητρα Πέτσα, το Μέλος του Δ.Σ. της Ηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ωκεανίας Κώστας Ζώτος, η Κυβερνήτης της Παμμακεδονικής ΄Ενωσης Αμερικής και Καναδά Μαίρη Χατζηνάκου, Πρόεδος Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων Ευρώπης Μπάμπης Καραθάνος, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι Ηπειρωτικών Συλλόγων Εξωτερικού. Επίσης Μέλη του Δ.Σ. Νεολαίας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Θεοφάνη Καλυβιώτη καθώς και πολλοί Νεολαίοι σύνεδροι του Α΄Παγκοσμίου Συνεδρίου Νεολαίας Ηπειρωτών.«Μετά και το αίσιο τέλος και φέτος του προγράμματος, η παγιοποίησή του γίνεται πραγματικότητα. Κάθε χρόνος που περνάει όσο και περισσότεροι Νεολαίοι και από τα πιο απομακρισμένα μέρη της υφηλίου θέλουν να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα αυτό» τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΠΣΗΕ Χρυσόστομος Δήμου.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησαν: η Νομαρχία Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας «Ιωάννης Λάτσης» και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ