Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δεν έχει το προσόν της γρήγορης ροής λόγου, αλλά δεν του μένει άλλη επιλογή από το τηλεοπτικό debate με τον Ιμάμογλου. Μια εβδομάδα μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές πρέπει να αυξήσει τα ποσοστά του.Σήμερα αργά το βράδυ προγραμματίζεται διακαναλικό debate των δύο διεκδικητών του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και Μπιναλί Γιλντιρίμ για τις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου. Τις 15 ερωτήσεις, στις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν εντός 3 λεπτών, θα απευθύνει ο παρουσιαστής Ισμαήλ Κουτσούκαγια. Η τηλεοπτική συνάντηση των δυο υποψηφίων δημάρχων που δεν έχει προηγούμενο, όπως άλλωστε και η ακύρωση του αποτελέσματος για το δήμο της Κωνσταντινούπολης, έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση.

«Μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα»

Πρωτίστως για το αν θα συμφωνούσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει πολύ αργή ροή λόγου, κάτι για το οποίο μάλιστα αυτοσαρκάζεται δημόσια, λέγοντας, «εγώ εργάζομαι όπως το επώνυμό μου, σαν κεραυνός, και όχι όπως μιλάω» (στα τουρκικά Γιλντιρίμ σημαίνει κεραυνός). Γεγονός όμως που δεν παύει να είναι αντιτηλεοπτικό και δύναται να καθορίσει το αποτέλεσμα του Ντιμπειτ. Ο Ταγγίπ Ερντογάν πάντως φαίνεται να πιστεύει στην τηλεοπτική συνάντηση. Σήμερα επιστρέφοντας από το Τατζικιστάν, στην εφ όλης της ύλης ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους κατά την πτήση, είπε ότι το debate μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα, γιατί, όπως πρόσθεσε, «ο λαός δεν γνωρίζει ποιός πρεσβεύει τι. Υπάρχουν αυτοί που έστησαν την εκστρατεία τους πάνω σε ψεύδη κι αυτοί που την στήριξαν στην αλήθεια. Αυτό πρέπει να θα δει ο λαός».

Μάλιστα δεν δίστασε να πει ότι το δημοτικό συμβούλιο και οι επιτροπές που εξελέγησαν και δεν θα συμπεριληφθούν στις επαναληπτικές, με την μεγάλη επικράτηση του κόμματός του εκεί, θα καταστήσουν αδύνατη τη λήψη αποφάσεων στην περίπτωση που εκλεγεί ο Ιμάμογλου. «Θα μοιάζει με πρόεδρο που δεν θα έχει την βουλή. Η Πόλη δεν έχει χρόνο που μπορεί να χάσει», πρόσθεσε.

Αργή ροή λόγου

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ την φορά αυτή επέλεξε να αφήσει την εκστρατεία στον ίδιο τον Γιλντιρίμ. Οι προσπάθειες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να ωθήσουν τον πρόεδρο Ερντογάν σε άμεση αντιπαράθεση με το Ιμάμογλου δεν ευδοκίμησαν. Ο κ. Ερντογάν δεν έκανε ποτέ πρόγραμμα προεκλογικής εκστρατείας για την Κωνσταντινούπολη σε αντίθεση με τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου που είχε αλωνίσει όλη την χώρα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν προβάδισμα για τον Ιμάμογλου και μάλιστα μεγαλύτερο από μια μονάδα, με την ψαλίδα να μεγαλώνει αργά μεν, αλλά σταθερά. Το σημερινό debate φαντάζει σαν την τελευταία ευκαιρία ανατροπής για τον Γιλντιρίμ που θα ξεκινήσει την τηλεοπτική συνάντηση με το μειονέκτημα της αργής ροής του λόγου.

Όσο για τις ψήφους των κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρων της Κωνσταντινούπολης που έφεραν έστω και οριακά, στην πρώτη θέση τον Ιμάμογλου, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζοντα καμιά σημαντική στρατηγική προσέλκυσης από το κυβερνών κόμμα.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ