Τον Νταβίντ Σασόλι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έφυγε από τη ζωή, αποχαιρέτισαν στη Ρώμη οι Ιταλοί. Ένας σπουδαίος Ευρωπαίος που πάντα έβαζε πρώτο τον διάλογο.Η Ιταλία αποχαιρέτισε σήμερα τον Νταβίντ Σασόλι. Η κηδεία του τελέσθηκε στην κεντρική εκκλησία της Ρώμης Σαντα Μαρία Ντέλι Άντζελι, όπου ψάλλονται οι νεκρώσιμες ακολουθίες όλων των μεγάλων πολιτικών προσωπικοτήτων.

Θέλησαν να πουν το στερνό αντίο στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μάριο Ντράγκι, ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάϊεν και εκείνος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ήταν παρούσα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Χθες το λαϊκό προσκύνημα που οργανώθηκε στο δημαρχείο της Ρώμης, Καπιτώλιο, ήταν ασταμάτητο.

Διάλογος, σεβασμός, ευγένεια

Όλοι συμφωνούν στις αναφορές τους για την προσωπικότητα του Σασόλι: ένας άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να αποδείξει ότι ο διάλογος και ο σεβασμός του αντιπάλου, έχουν ακόμη λόγο ύπαρξης στην πολιτική. «Kατά την διάρκεια της πανδημίας, με την ευγένεια που τον χαρακτήριζε, κατάφερε να πείσει τους πάντες ότι έπρεπε να μείνει ανοικτό το Ευρωκοινοβούλιο. Κάτι που δεν μπορούσε, σίγουρα, να θεωρηθεί δεδομένο», δήλωσε ο γραμματέας του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα.

Η κηδεία έγινε με δημόσια δαπάνη και στρατιωτικές τιμές, λόγω ακριβώς της σημαντικής προσφοράς του εκλιπόντα. Εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που υιοθετήθηκαν για τον κορωνοϊό στη βασιλική της Σάντα Μαρία Ντέλι Άντζελι μπόρεσαν να εισέλθουν μόνον συγγενείς και πολιτικές προσωπικότητες. Αρκετοί πολίτες όμως παρακολούθησαν την τελετή έξω, στην πλατεία Εσέντρα, σε γιγαντοθόνη που είχε τοποθετηθεί. Με συγκίνηση και ευλαβική σιωπή.

Είναι η δύναμη της ευγένειας, το παράδειγμα που έδωσε αυτός ο Ιταλός δημοσιογράφος και πρωταγωνιστής των ευρωπαϊκών θεσμών.Τόσο που και ο στενότερος συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Τζάνι Λέτα, ευχήθηκε το παράδειγμα του Νταβίντ Σασόλι, το πνεύμα ομόνοιας που δημιουργήθηκε τις ημέρες αυτές, να βοηθήσει την χώρα να βρει την κατάλληλη λύση και για την εκλογή του νέου Προέδρου σε ακριβώς δέκα ημέρες.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ