Η ισχυρή παρουσία των βρετανικών δυνάμεων αποχωρεί σήμερα οριστικά από τη χώρα. Δημοσίευμα των Times για τις συνθήκες εγκατάλειψης της Βρετανικής Πρεσβείας.Τέσσερις ημέρες πριν την τελική ημερομηνία απομάκρυνσης όλων των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την τελευταία επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε στο BBC ότι σήμερα, Παρασκευή, θα γίνουν οχτώ με εννιά πτήσεις, οι οποίες θα μεταφέρουν τους τελευταίους χίλιους ανθρώπους, απεγκλωβίζοντάς τους από το Αφγανιστάν με την βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα παραδέχτηκε όμως ότι «η απόφαση αυτή γίνεται με βαθιά λύπη, καθώς δεν είναι δυνατόν να απεγκλωβιστούν όλοι με αυτή τη διαδικασία».

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε ότι η χώρα «θα δουλέψει με όλες της τις δυνάμεις μέχρι την τελευταία στιγμή» παρότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη μετά και τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και ενώ η πλειοψηφία των συμμαχικών δυνάμεων έχει ήδη αποχωρήσει.

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα για την κατάσταση στην Καμπούλ

Σήμερα σε όλα τα βρετανικά πρωτοσέλιδα βρίσκονται τα ματωμένα πρόσωπα Αφγανών πολιτών, ενώ οι τίτλοι των ειδήσεων κάνουν λόγο για ένα «λουτρό αίματος» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Αίσθηση προκάλεσε και δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδο των βρετανικών Times, το οποίο αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια εκκένωσης της Βρετανικής Πρεσβείας στις 15 Αυγούστου, απόρρητα έγγραφα δεν καταστράφηκαν και βρέθηκαν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Τα έγγραφα που είχαν πέσει στο πάτωμα της Πρεσβείας και φωτογραφήθηκαν από τους ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας, περιείχαν στοιχεία Αφγανών συνεργατών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως τηλέφωνα, διευθύνσεις και στοιχεία των οικογενειών τους. Η πλειοψηφία των ανθρώπων εντοπίστηκαν και φυγαδεύτηκαν εκτός από δυο άτομα που τα ίχνη τους ακόμα αγνοούνται. Πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα, ευχαρίστησε τους Times για την βοήθεια και την συνεργασία τους.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Ηνωμένου Βασιλείου

Από τις 13 Αυγούστου, όταν ξεκίνησε το βρετανικό σχέδιο απεγκλωβισμού, 13.146 άνθρωποι φυγαδεύτηκαν από το Αφγανιστάν και μεταφέρθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από αυτούς περίπου 8.000 είναι αφγανικής καταγωγής, 4.000 είναι κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου, ενώ οι υπόλοιποι είναι υπήκοοι συμμαχικών εθνών.

Ο Υπουργός Άμυνας δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την ακριβή ημερομηνία αποχώρησης και του τελευταίου Βρετανού στρατιώτη, δεσμεύτηκε όμως ότι θα είναι πριν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στις 31 Αυγούστου, υπό τον έλεγχο των οποίων βρίσκεται το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Τέλος, η Βρετανία ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι όσοι Αφγανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να εγκατασταθούν στην χώρα, θα λάβουν τη βοήθεια και το άσυλο του Ηνωμένου Βασιλείου, αρκεί να καταφέρουν μόνοι τους να περάσουν τα σύνορα του Αφγανιστάν.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ