Τα αβοκάντο γίνονται όλο και πιο περιζήτητα σε όλο τον κόσμο. Στην Καλιφόρνια πάνω από 2.000 αγρότες καλλιεργούν το διάσημο φυτό. Στην Ελλάδα το 90% της παραγωγής βρίσκεται στα Χανιά.Στην Καλιφόρνια πωλούνται αβοκάντο σε κάθε γωνιά. Πάνω από 2.000 αγρότες ασχολούνται με την καλλιέργεια του περίφημου βουτυρόδεντρου. Ο αριθμός ακούγεται ίσως υπερβολικός, ωστόσο οι ποσότητες που παράγονται δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση. Το 2017 οι Αμερικανοί πούλησαν περίπου 100.000 τόνους αβοκάντο. Το 10% από αυτά προήλθε από βουτυρόδεντρα που καλλιεργήθηκαν στην Καλιφόρνια. Ο λόγος είναι ότι μόλις το 1% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι κατάλληλες στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ για την καλλιέργεια αβοκάντο, όπως ακούγεται και στη διαφήμιση της εμπορικής ένωσης California Avocado Commission.

Για το λόγο αυτό το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών καλύπτεται από το γειτονικό Μεξικό, όπου τα αβοκτάντο φυτρώνουν ολόκληρο το χρόνο. Ακόμη οι ΗΠΑ εισάγουν αβοκάντο από τη Χιλή, το Περού και τη Δομινικανή Δημοκρατία και τα χρησιμοποιούν ευρέως στη μαγειρική. Από σαλάτες, σάλτσες, χυμούς μέχρι και σε παγωτά. Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες στην αμερικανική ήπειρο αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές.

Φεστιβάλ αβοκάντο

Εκτός αυτού οι Μεξικανοί αγρότες προχώρησαν σε απεργίες ζητώντας καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους. Τα αβοκάντο έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση σε ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως σε γκουρμέ εστιατόρια. Τα σάντουιτς με αβοκάντο μπορεί να πωλούνται μέχρι και 18 δολάρια στις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα το 90% της παραγωγής αβοκάντο βρίσκεται στα Χανιά. Περίπου 3.800 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα αξιοποιούνται για την καλλιέργεια του βουτυρόδεντρου. Η καλλιέργεια του ξεκίνησε πειραματικά το 1968 ενώ στην Καλιφόρνια έχει μεγάλη παράδοση. Αναφορές υπάρχουν ήδη από το 1696.

Κάθε χρόνο τον Οκτώβριο στην περιοχή Καρπεντέρια της Σάντα Μπάρμπαρα διοργανώνεται το φεστιβάλ αβοκάντο. Διοργανώνεται μάλιστα διαγωνισμός για την καλύτερη σάλτσα γκουακαμόλε. Οι Αμερικανοί -και όχι μόνο- λατρεύουν το αβοκάντο και δικαίως μια και είναι μια περίφημη τροφή πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Νικόλ Μάρκβαλντ / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ