Μετά την εκλογή του ο προκαθήμενος της νέας αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιος επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τον προσκάλεσε για τα Θεοφάνεια στην Κωνσταντινούπολη.Με την εκλογή του μητροπολίτη Επιφανίου ως προκαθημένου της νέας αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ουκρανίας, χθες από την ιδρυτική σύνοδο, το Κίεβο δρομολογεί την ανεξαρτησία του από τη Ρωσία και σε επίπεδο εκκλησιών. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στην Κωνσταντινούπολη Ανδρέας Ρομπόπουλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας σήμερα στο Νεοχώρι του Βοσπόρου τόνισε ότι πλέον ιδρύθηκε και η 15η αυτοκέφαλη εκκλησία, αυτή της Ουκρανίας και ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε τον προκαθήμενο Επιφάνιο να συλλειτουργήσουν τα Θεοφάνεια στο Φανάρι. Μια κίνηση με νόημα, καθώς όπως είναι γνωστό η ρωσική εκκλησία, που αντιτάχθηκε στην αυτοκεφαλία της κατακερματισμένης ουκρανικής εκκλησίας, έχει κορυφώσει την σύγκρουση με διακοπή της κοινωνίας με τον Οικουμενικό Θρόνο.

Στις 6 Ιανουαρίου ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας θα παραδώσει στον μακαριότατο Επιφάνιο τον Τόμο της ιδρύσεως της αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ουκρανίας κι έτσι θα έχει ολοκληρωθεί και επίσημα η διαδικασία ίδρυσης της αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ουκρανίας.

Για ακραία και απαράδεκτη απόφαση «της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, του αδελφού Πατριαρχείου της Μόσχας», να διακόψει την ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τη Μητέρα του Εκκλησία, έκανε μάλιστα, λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας προχθές προς τα μέλη της ρωσόφωνης παροικίας της Κωνστνατινούπολης στο Βατοπαιδινό Μετόχιο του Αγίου Ανδρέα. Ας σημειωθεί ότι και μέσα στη ρωσική παροικία της Πόλης επικρατεί ανησυχία και δίλημμά που οφείλεται στην απόφαση της ρωσικής εκκλησίας.

Η ρωσική εκκλησία πήρε την αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Μπορεί μεταξύ εκκλησιών να υπάρχουν διαφορές απόψεων ως προς διάφορα προβλήματα που απασχολούν στο σύνολο τη ορθόδοξη εκκλησία, αυτό είναι ανθρώπινο και είναι δημοκρατικό, αλλά το να διακόπτεται η ευχαριστιακή κοινωνία ως μοχλός πίεσης και για εξαναγκασμό για να συμφωνήσουν και οι άλλοι με τις ίδιες απόψεις είναι απαράδεκτο, και αυτό επεσήμανε και ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος πως «σύντομα η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας θα μετανοήσει γι’ αυτήν την ακραία απόφασή της».

Υπενθυμίζεται δε από τον ίδιο τον κ. Βαρθολομαίο, ότι η ρωσική εκκλησία πήρε το βάπτισμα και την χριστιανική πίστη από την Κωνσταντινούπολη και η Εκκλησία της Ρωσίας πήρε, την αυτοκεφαλία και την πατριαρχική αξία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον 16ο αιώνα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εξήγησε ότι τέτοιες λυπηρές καταστάσεις δημιουργούνται όταν στα δικαιοδοσιακά, τα καθαρώς εκκλησιολογικά και Κανονικά πράγματα της Εκκλησίας, αναμειγνύονται ο εθνικός και ο φυλετικός παράγοντας. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο εθνοφυλετισμός έχει καταδικαστεί, σε Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το 1872 στην Κωνσταντινούπολη, ως αίρεση.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ